Народний депутат Михайло Радуцький у складі української делегації взяв участь у першому парламентському саміті міжнародної Кримської платформи. До масштабного заходу долучилися представники понад 50 країн-учасників, а також запрошені гості із Південної Америки, Африки та Азії. Через війну Україна була вимушена проводити саміт у місті Загреб спільно із Хорватією.

Минулого року була проведена перша Кримська платформа, участь у якій взяли делегації 47 країн. Вже тоді Україна почала формувати коаліцію держав, які нас підтримують та готові відстоювати український Крим.

"Як під час виступу влучно зазначив Президент Володимир Зеленський, російська агресія проти України почалася саме з Криму. На жаль, світова спільнота не відреагувала рішуче на анексію півострова та намагалася замиритися із країною-окупантом. Це призвело до того, що безкарний російський диктатор віддав наказ про повномасштабний напад на Україну. Сьогодні ситуація кардинально змінилась. Наша країна має підтримку міжнародної спільноти на всіх рівнях - від ООН та ПАСЄ до президентів країн", - заявив М.Радуцький.

Він повідомив, що думку більшості делегацій висловила голова Палати депутатів парламенту Чехії Маркета Пекарова Адамова: «Більшість європейських країн не прокинулися, коли росія забрала Крим, сьогодні в нас є другий шанс, можливо останній, підтримати Україну, прискорити євроінтеграцію, покарати диктатора та його поплічників».

Михайло Радуцький зазначив, що цього року до роботи Кримської платформи залучені парламентарі, урядовці, експерти, громадські діячі. Новий рівень заходу - на базі парламентів - дозволяє вивести саміт на потужніший рівень, ніж раніше.

За його словами, під час засідань у межах Кримської платформи обговорили з колегами злочини росії на території півострову, зокрема етнічні та релігійні чистки, порушення прав людини, вислухали історії мешканців Криму, які зазнали тиску з боку російської влади. Ще говорили й про нові санкції, військову та гуманітарну допомогу Україні.

"Хочу відзначити високий рівень гостей саміту. Голова Хорватського Сабору Ґордан Яндрокович, прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович, президент Парламентської асамблеї НАТО Джеральд Конноллі, спікерка Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі, президентка Бундестагу Бербель Бас, президент Парламентської Асамблеї Ради Європи Тіні Кокс - всі вони висловили підтримку Україні та нашому народові", - наголосив Михайло Радуцький.

Також за його словами, важливо, що приймаюча сторона саміту має досвід післявоєнного відновлення країни. 30 років тому у Хорватії була війна. Країна пройшла шлях медичної реабілітації військових, подолання посттравматичного стресового розладу, розмінування території. Хорватія готова надати допомогу Україні зокрема й у цих напрямках.

"Дякую партнерам за підтримку і впевнений, що наступний саміт Кримської платформи пройде на звільненому півострові!", - заявив він.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

19 квітня 2024 17:58
18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15
16 квітня 2024 19:30
15 квітня 2024 17:55
12 квітня 2024 18:50
11 квітня 2024 13:15
11 квітня 2024 13:07
11 квітня 2024 12:57
11 квітня 2024 09:45