Керівник Постійної делегації Верховної Ради України в ПА ОБСЄ Микита Потураєв, член Постійної делегації Павло Фролов та заступниця члена Постійної делегації Євгенія Кравчук взяли участь у парламентському заході високого рівня Організації з безпеки та співробітництва в Європі (Гельсінкі +50)  «Роль ОБСЄ у врегулюванні війни в Україні та її наслідків», який проходив у режимі відеоконференції 19 жовтня 2022 року.

У дискусіях взяли участь понад 40 парламентаріїв, зокрема, представники національних делегацій держав-членів ОБСЄ, Президент Парламентської Асамблеї ПА ОБСЄ Маргарета Седерфельт та експерт з міжнародного права, професор Міланського університету Марко Педрацці.

Маргарета Седерфельт у своїй промові  вкотре засудила воєнну агресію рф проти України, ескалацію та ядерний шантаж держави-агресора та спровоковану нею енергетичну кризу. При цьому вона наголосила на важливості солідарності з Україною та продовженні підтримки дипломатичних зусиль.

Марко Педрацці у своїй доповіді зосередився на питанні «фейкових референдумів» та наголосив, що принцип самовизначення не може стосуватися окремих регіонів держав, представлена аргументація не є підтвердженою доказами, а голосування було нелегітимним та примусовим.

Микита Потураєв, своєю чергою, підкреслив важливість протидії російським наративам про війну та невизнання легітимності «псевдо референдумів» всіма демократичними державами світу. Український політик поінформував присутніх про поточну безпекову ситуацію та можливі наслідки оголошення державою-терористом воєнного стану на українських тимчасово окупованих територіях, підтримку Іраном збройної агресії проти України, а також відкриті українськими правоохоронними органами кримінальні провадження за воєнні злочини. Керівник Постійної делегації Українського парламенту  наголосив на потребі України в додатковій фінансовій підтримці, зокрема, для відновлення критичної інфраструктури, пошкодженої російськими атаками, і закликав запровадити додаткові санкції проти москви, сприяти збільшенню постачання озброєнь Україні, а також посилити міжнародну ізоляцію російської федерації.

У центрі дискусії були питання підтримки України, порушень рф міжнародного права та усіх можливих зобов’язань в рамках ОБСЄ, європейської безпеки, зокрема, ядерної та продовольчої, гуманітарна ситуація в Україні, воєнних злочинів та злочинів проти людяності, геноциду Українського народу, важливості зміцнення режиму нерозповсюдження ядерної зброї, необхідності відновлення дипломатичних зусиль для пошуку сталого рішення, а також посилення підтримки жертв війни, зокрема, шляхом розслідування воєнних злочинів та притягнення до відповідальності винних у Міжнародному кримінальному суді чи інших ad hoc міжнародних трибуналах. Парламентарії – члени ПА ОБСЄ зазначали у дискусії про необхідність забезпечення постійної підтримки України, важливості припинення вогню та можливих спільних кроків парламентаріїв із встановлення миру.

Євгенія Кравчук повідомила присутніх про руйнування енергетичної інфраструктури, приватних будинків та закладів освіти, а також про жертви і постраждалих серед цивільного населення в результаті останніх атак дронів-камікадзе по Києву та інших містах України. Разом із тим, вона наголосила на налаштованості Українського народу й надалі захищати свій суверенітет та територіальну цілісність.

Павло Фролов, своєю чергою, звернув увагу присутніх на жахливу статистику загиблих та постраждалих серед цивільного населення внаслідок останніх повітряних атак держави-терориста, порушення прав людини на тимчасово-окупованих територіях, енергетичний та ядерний терор з боку рф, а також наголосив на важливості посилення санкційного тиску на росію.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

24 квітня 2024 10:19
24 квітня 2024 05:51
23 квітня 2024 19:13
23 квітня 2024 18:25
23 квітня 2024 18:22
23 квітня 2024 18:18
23 квітня 2024 18:16
19 квітня 2024 17:58
18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15