На крайньому засіданні Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю» (законопроект за реєстр №7433). 19 жовтня 2022 року зазначений Закон направлено на підпис Президенту України.

Своїм рішенням парламент, зокрема, вдосконалив процедуру обліку робочих місць, передбачених роботодавцями для працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до норм чинного законодавства.

Положення нового Закону в соціальній сфері містять норму щодо обміну інформацією між Пенсійним фондом України та Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю щодо створення робочих місць для осіб з інвалідністю. Після уведення в дію вищевказаного Закону України Пенсійний фонд України має надавати Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю інформацію:

- про створення підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами, які використовують найману працю, робочих місць для осіб з інвалідністю, про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю;

- для обчислення кількості робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами, які використовують найману працю відповідно до визначеного законодавством нормативу.

Крім того, визначено строки розрахунку адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті у зв’язку з невиконанням відповідного нормативу. Відтепер Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю щороку до 10 березня в автоматизованому режимі з використанням даних Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування та Централізованого банку даних з проблем інвалідності має здійснювати визначення підприємств, установ та організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичних осіб, які використовують найману працю, які не забезпечили виконання у попередньому році нормативу робочих місць, визначеного законом, та надсилає їм розрахунок сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті у зв’язку з невиконанням нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю за попередній рік.

В умовах широкомасштабної війни росії проти України збільшується кількість травмувань серед населення, тому спрощення процесів адміністрування квот на робочі місця для осіб з інвалідністю є вагомим інструментом вирішення проблеми працевлаштування постраждалих внаслідок воєнних дій громадян держави.

Варто зазначити, що прийнятим Законом Верховна Рада України серед іншого захистила право осіб з інвалідністю на отримання пенсій в умовах воєнного стану, врегулювавши питання продовження виплати пенсій для осіб з інвалідністю до припинення або скасування воєнного стану без проходження повторного огляду МСЕК.

Також положеннями акту перебачено подання страхувальниками відомостей про просування/звільнення працівників в електронній формі із застосуванням сучасних способів передачі інформації, що забезпечить своєчасний облік трудової діяльності працівника в електронній формі.

 

Довідково:

03 жовтня 2022 року Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів прийняв рішення рекомендувати парламенту за результатами розгляду в другому читанні проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та деяких інших законів України, щодо захисту прав фізичних осіб під час воєнного стану та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю» за № 7433, прийняти його в другому читанні та в цілому.

Робочі групи по доопрацюванню відповідного законопроекту відбувалися під головуванням Голови підкомітету з питань соціального захисту і реабілітації осіб з інвалідністю та регулювання діяльності їхніх підприємств і громадських об’єднань Комітету Сергія Гривка.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17
24 квітня 2024 15:12
24 квітня 2024 15:09
24 квітня 2024 15:05
24 квітня 2024 15:01
24 квітня 2024 12:57
24 квітня 2024 12:48