Шановний Голово Верховної Ради України Руслан Стефанчук, шановні народні депутати!

Сьогодні 237-ий день вашої боротьби за вільну Україну, сьогодні ви знову стали свідками брутального ракетного нападу на українські міста.

Викликаючи захоплення та за підтримки усього демократичного світу ваші воїни, громадяни та керівництво держави успішно протистоять агресії. Ваша хоробра армія просувається, звільняючи окуповані території. Своєю силою, мудрістю та любов'ю до своєї Батьківщини, ви зворушили серця людей у всьому світі. Ми чудово розуміємо, що ваш спротив не припиниться, доки Україна не буде вільною.

Дорогі друзі, ми у Хорватії особливо близько відчуваємо вашу рішучість жити у вільній і незалежній Батьківщині та ваше бажання залишити майбутнім поколінням дім, де вони зможуть бути собою. Справедливість і правда на вашому боці, і тому Хорватія твердо стоїть поряд з вами у солідарності з першого дня агресії.

Для мене велика честь звертатися до вас саме в цей момент, безпосередньо, перед проведенням Першого Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи в Загребі.

Шановні депутати Верховної Ради України!

Крім того, що спричинила великі людські трагедії та незліченні руйнування в Україні, російська агресія проти України становить найбільшу загрозу європейській безпеці за останні 30 років. Прагнення росії насильно, незаконно та невиправдано перекроїти кордони в Європі — це лише зовнішні виміри авторитарного режиму, який цієї осені показав своє справжнє обличчя Європі та світу. Такий режим керується ідеями відкинутої політики ХIХ і ХХ століть, політики зон впливу, залізної завіси та захоплення чужої території. Така політика ґрунтується на страху та пануванні грубої сили, а також на свідомому запереченні особистих свобод, верховенства права та людської гідності. Проти такої політики, як до так і після 24 лютого цього року, виступила Україна у своєму незламному бажанні зберегти власну ідентичність і державність. Проти такої політики єдиною відповіддю виступив вільний і демократичний світ, рішучий у захисті принципів та цінностей, які ми поділяємо.

Тому, від імені Хорватії, шановні народні депутати, за кожної нагоди, ми висловлюємо свою безумовну підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах. Хорватія ніколи не визнає анексію окупованих українських регіонів, як не визнавала анексію Криму. Ми рішуче засуджуємо марну спробу росії, шляхом фейкових референдумів, привласнити частини української землі. Збір голосів від дому до дому у супроводі озброєних солдатів жодним чином не може відображати демократичну волю народу.

 Вже майже вісім місяців ми є свідками масових і важких порушень прав людини та військових злочинів  російських сил. Ми приголомшені жорстокими нападами, які відбулися сьогодні і попередніми днями на дитячі майданчики, парки, університети, цивільну та енергетичну інфраструктуру в багатьох українських містах.

Ми шоковані скоєними масовими вбивствами, свавільними стратами, затриманнями, тортурами, насильницькими зникненнями та депортаціями. Я особисто був свідком наслідків жахливих руйнувань в передмісті Києва, де загинуло дуже багато українців.

Шановні депутати Верховної Ради України! У ситуації, коли ядерна держава атакує державу без ядерної зброї, ми засуджуємо будь-які натяки на можливість застосування зброї масового знищення. У цій безглуздій війні росія також використовує продовольство, енергоносії та інфляцію, як засіб тиску на решту світу.

Зараз багато країн через російську агресію стикаються з високими цінами, нестачею продовольства та іншими економічними проблемами. Істина одна — росія є єдиним винуватцем глобальної кризи, оскільки сама її спричинила. На російську агресію міжнародна спільнота відповіла швидко, відреагувала  однозначно і надала безпрецедентний рівень підтримки (ред. – Україні).

Хорватія також серед тих країн, які запровадили санкції для того, щоб посилити тиск на росію. І в той час, як Україна може розраховувати на солідарність міжнародного співтовариства, росія стає дедалі більш ізольованою.

Минулого тижня переважною більшістю голосів 143! була ухвалена резолюція Генеральної Асамблеї ООН, що засуджує спробу росії незаконно привласнити частини території України. Це вже третя резолюція Генеральної Асамблеї цього року, яка рішуче підтримує Україну.

І ще один чіткий меседж від переважної більшості міжнародної спільноти для росії про справжню природу конфлікту, який вона спричинила: вторгнення в Україну та грубі й систематичні порушення прав людини призвели до призупинення членства росії в Раді ООН з прав людини.

Також Комітет міністрів Ради Європи чітко заявив, що росії не місце в організації, яка захищає фундаментальні права людини. Коротко кажучи, на міжнародній арені росія залишається без друзів, а вдома — без підтримки.

Разом з іншими міжнародними гравцями Європейський Союз вже ухвалив вісім пакетів санкцій. Україні солідарно і постійно надається політична, військова, гуманітарна, фінансова та будь-яка інша допомога зі сторони ЄС та його країн-членів. І це буде продовжуватися стільки, скільки буде потрібно, щоб Україна відновила свою територіальну цілісність і здобула справедливі перемогу і мир.

 Шановні народні депутати! Неспровокована війна, страждання мирного населення та військовополонених, свідками яких ми є, мають стати предметом кримінального переслідування. росія повинна нести відповідальність за свої злочини! Хорватія підтримує ваші зусилля в усіх міжнародних правових інституціях. Через це ми підключилися до різних процедур перед Європейським судом і міжнародним судом з прав людини. Ми, на жаль, дуже добре знаємо, наскільки це важко і болісно, коли жертви воєнних злочинів довго чекають на справедливість. Навчені трагічним досвідом вітчизняної війни, ми наголошуємо на важливості реєстрації жертв, а також збору, консультацій та аналізу доказів про порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права, що є необхідним для забезпечення притягнення до відповідальності, донесення прав постраждалих та членів сімей загиблих, а також для розшуку зниклих безвісти.

Тому я радий, що наші фахівці консультують Департамент з розслідування воєнних злочинів Офісу Генерального прокурора України та допомагають через мобільні судові групи.

Дорогі друзі! Зв'язки між нашими двома народами численні і сягають далекого минулого. Українці в Хорватії належать до найстарішої української меншини у світі. Україна була серед перших держав, які визнали Республіку Хорватія як суверенну та самостійну державу, і я пишаюся тим, що цього року ми відзначаємо тридцятиріччя встановлення наших дипломатичних відносин.

Я пишаюся тим, що я особисто уже багато років маю тісні зв'язки з Україною. Ще Головою делегації Європейського Парламенту в Україні я мав можливість багато разів бути у Верховній Раді і познайомитися з багатьма з вас.

Наближення України до Європейського Союзу я продовжив підтримувати і як голова хорватського Уряду. Я був першим Прем'єр-міністром Хорватії, який відвідав Україну у 2016 році. Я також ініціював створення робочої групи з питань співробітництва між Хорватією та Україною. І в цьому Хорватія надає підтримку, свій досвід мирної реінтеграції окупованих територій, а також знання з євроінтеграційного процесу.

Минулого року я мав нагоду відвідати Україну двічі, а під час цьогорічного візиту я став свідком великих страждань у Бучі та Ірпені, що мені нагадало злочини, скоєні на території Хорватії у дев'яностих роках.

Шановні друзі! Після початку російської агресії ми відреагували миттєво, вже в перші години після нападу на Україну, майже рефлекторно. Саме через власний досвід, боротьбу за незалежність і захист території для Хорватії не було тут дилеми. Наступного дня після початку російської агресії Парламент Хорватії прийняв Декларацію, якою рішуче її засудив.

Ми направили фінансову, гуманітарну, технічну і військову допомогу Україні, прийняли 22 тисячі українських біженців, забезпечили літній відпочинок на хорватському узбережжі для сотні українських дітей, українських захисників, і будемо продовжувати допомагати.

Наш унікальний досвід у розмінуванні, післявоєнній відбудові країни, опікуванні ветеранами та постраждалими внаслідок війни також до ваших послуг.

Водночас ми є свідками солідарності хорватського народу з українським народом, надаючи певні донації гуманітарних організацій, що наповнює нас гордістю.

Дозвольте також висловити свою повагу та гордість Послу Хорватії в Україні пані Аніці Джамич, яка залишилася в Україні та з Україною у найважчі дні цієї жахливої війни і не залишала її. Дякую. І вітаю!

Дякую вам! Дякую за великий ентузіазм і великому борцю за Україну, який щодня захищає всіх українців тут, вашому Послу пану Василю Кириличу, який надає велику допомогу у поясненні ситуації в Україні усім своїм  співрозмовникам в Україні і хорватській громадськості.

Два фундаментальні політичні пріоритети України, а саме: реінтеграція окупованих територій та євроатлантичний шлях. Наш Уряд і далі системно буде підтримувати їх. Хорватія у цій сфері також має унікальний досвід. З самого початку ми підтримували ваш європейський шлях, і мені було дуже приємно, що ми з Президентом Зеленським минулого року у грудні в Києві підписали спільну Декларацію про європейську перспективу України.

Я переконаний, що паралельно з опором російській агресії, відданість демократії та збереженню свободи Україна буде демонструвати і на своєму європейському шляху, який розпочався у червні цього року з отриманням статусу кандидата.

Хорватія повністю підтримує отримання цього статусу. Ми вітаємо вас з цим і бажаємо, щоб ви в короткий термін виконали всі рекомендації, які вам направила Європейська комісія. Цей статус кандидата — це не лише відображення єдності та політичної рішучості ЄС у момент російської агресії, а й заслуга молодої, динамічної та самосвідомої української демократії, яка з роками зростала і набирала силу.

Процес вступу до ЄС — це велика можливість для поколінь модернізувати українські інституції та економіку та зміцнити українську державність. Хорватія у цьому процесі, як найновіша країна-член ЄС, допоможе вам. Шлях складний, від вас буде вимагатись наполегливість та рішучість, а також політична єдність, яку, я вірю, Верховна Рада продемонструє в найближчий період.

Подальший європейський шлях України буде найбільшою моральною сатисфакцією для всіх жертв українського народу в боротьбі за свободу, незалежність і демократію. Хорватія — рішучий прихильник політики відкритих дверей НАТО і поважає прагнення України у приєднанні до Північноатлантичного альянсу. Ще раз підтверджуємо нашу прихильність до декларації саміту в Бухаресті.

Кожна нація, включно з Україною, має право вільно обирати власний шлях, зокрема,  тип безпекових гарантій і домовленостей, в яких вона хоче бути. Також зрозуміло, що будь-яким іншим запитам на членство існують процедури, щодо яких союзники повинні досягти консенсусу.

Те, що зараз безпосередньо важливо, що НАТО та всі його члени продовжать надавати потужну підтримку Україні. Приклад Хорватії показує як можна захистити свою країну від агресії, перемогти набагато сильнішого супротивника, трансформувати державу та суспільство і, зрештою, стати частиною європейської сім'ї народів. Тому, коли ми кажемо, що ніхто краще за нас не розуміє українців, —  це не просто фраза, і ніхто не є щасливішим за нас, коли ми бачимо історичну єдність Європи у відповідь на цей завойовницький похід. Такої підтримки Хорватія, на жаль, не мала, але ми раді, що Європа навчилася на своїх минулих помилках і сьогодні визнає агресора і надає допомогу жертві агресії.

Десять днів тому на першій зустрічі Європейської політичної спільноти в Празі Президент Зеленський, а потім і Прем’єр-міністр Шмигаль сказали, що ми не повинні припиняти захищати свободу та демократію. Весь світ, справжній демократичний світ, саме через це розуміє ваші прагнення і боротьбу і підтримує вас.

кремль розраховував на зневіру  та відступ Європи, а викликав єдність, як ніколи, та потужну відповідь об'єднаної Європи. Розраховував на шантаж газом і нафтою, а єдине, чого домігся — росія залишилася без свого головного експортного ринку. Розраховував на вразливість Європи через її енергетичну залежність, а піддав росію болісним і дедалі жорсткішим санкціям. Розраховував на байдужість європейців, а вони продемонстрували безпрецедентний рівень солідарності з Україною. Розраховував на залякування розмахуванням ядерною зброєю, а результатом стала донедавна неймовірна військова допомога в обороні України. Розраховував на підтримку більшості неєвропейських країн, а ізолював росію, як ніколи в історії. Розраховував на патріотичний порив під час військової мобілізації, а спричинив масову еміграцію росіян, які не бажають вмирати за завоювання України.

Усі до одного — помилкові розрахунки з катастрофічними наслідками для самої росії. І ще. Найважливіше з усього. Він розраховував, що за три дні завоює Україну і легко виграє свою нав'язану війну, але ви показали вашу хоробрість, серце і любов до Батьківщини.

Ми погоджуємося з меседжами України про те, що вкрай важливо постійно підтримувати усвідомлення щодо спроби росії силою захопити Крим. В цьому ми вбачаємо важливу роль парламентів. І, як я вже наголошував на початку, ми надзвичайно раді, що Загреб наступного тижня буде приймати спікерів багатьох європейських парламентів, і у мене буде можливість приймати делегацію Верховної Ради України  і Голову Верховної Ради Стефанчука.

Дорогі народні депутати Верховної Ради, дорогі українки і українці! Ми пишаємося та вражені тією єдністю та рішучістю, яку ви демонструєте. Українські прапори майорять по всьому світу на знак солідарності. Я бажаю вам, щоб незабаром українські прапори знову майоріли по всій Україні в її визнаних і відомих кордонах.

Я дякую вам за цю можливість і бажаю вам і надалі мужності, рішучості у вашій справедливій боротьбі за свободу.


 


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15
16 квітня 2024 19:30
15 квітня 2024 17:55
12 квітня 2024 18:50
11 квітня 2024 13:15
11 квітня 2024 13:07
11 квітня 2024 12:57
11 квітня 2024 09:45
27 березня 2024 12:27