27 вересня у парламенті Швейцарії пройшов тематичний семінар «Український форум: Незбагненне триває». Співорганізаторами заходу виступили Група дружби Швейцарія-Україна, Українське товариство Швейцарії, Міжфакультетський інститут Центральної та Східної Європи Фрайбурзького університету.

На заході у Швейцарському парламенті були присутні Голова групи дружби зі Швейцарією у Верховній Раді України народний депутат Володимир Воронов та члени групи дружби народні депутати: Юлія Грішина, Марія Мезенцева, Олена Хоменко, Олексій Красов.

Зі Швейцарської сторони в заході взяли участь: Голова Національних Федеральних зборів Швейцарії Ірене Келін; Кріста Маквальдер (член Комітету з закордонних справ Національної ради, відвідувала Верховну Раду України у 2016 р., як тодішній Президент Національної ради, Співголова групи дружби з Україною у Парламенті Швейцарії); Кріста Маквальдер та Мартін Боймле парламентарії, Співголови групи дружби.

На заході виступили провідні фахівці у галузі захисту прав людини, політичного та економічного аналізу. Зокрема, головний акцент зроблено на проблематиці розслідування та притягнення до відповідальності за воєнні злочини, скоєні росією в Україні. У цьому контексті членами робочої групи з опрацювання питання створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України, народними депутатами України Марією Мезенцевою та Оленою Хоменко презентовано проєкт створення трибуналу, окреслено майбутні пріоритети його діяльності.

Крім того виступили: Андрій Лушницький, який є засновником та модератором Українського форуму в парламенті Швейцарії та секретарем Міжпарламентської групи дружби Швейцарія-Україна; Олександра Матвійчук – правозахисниця, нині очолює правозахисну організацію «Центр громадянських свобод». Волонтери організації документують подій, які мають ознаки злочинів, передбачених Римським статутом Міжнародного кримінального; Марія Репко, заступник виконавчого директора Київського центру економічної політики «Центр економічної стратегії». Сферою її знань є дослідження макроекономічної та інвестиційної політики.

Також у заході взяли участь Надзвичайний та Повноважний Посол України в Швейцарській Конфедерації та Князівстві Ліхтенштейн (повноваження якого завершились) та Посли країн ЄС та В7 у Швейцарській Конфедерації.

Поглиблення відносин зі Швейцарією є важливим чинником відновлення інфраструктури України після війни, оскільки Швейцарська сторона бере участь в обговорені можливого використання заморожених активів російських олігархів для відновлення інфраструктури України.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

24 квітня 2024 05:51
23 квітня 2024 19:13
23 квітня 2024 18:25
23 квітня 2024 18:22
23 квітня 2024 18:18
23 квітня 2024 18:16
19 квітня 2024 17:58
18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15
16 квітня 2024 19:30