Ставлення до вступу України в НАТО суттєво змінилося після 24 лютого цього року. Коли наші воїни почали відганяти російські війська від Києва, стало зрозуміло, що Україна витримає. А ось такі успішні операції як деокупація Харківської області ще більше підтверджують, що Україна - гідний кандидат на вступ. Зараз ставлення до України й до ЗСУ помінялося навіть у депутатів найскептичніших держав.

Про це заявив народний депутат, голова Постійної делегації України у Парламентській Асамблеї НАТО Єгор Чернєв.

«До 24 лютого ми спілкувалися із парламентаріями Німеччини або Франції, і вони підтверджували, що так, у НАТО діє політика відкритих дверей, але ніхто не хоче провокувати Росію, зараз не готові до такого кроку (вступу України в Альянс, – ред.). Сьогодні всі вже розуміють, що не лише Україні потрібна парасолька безпеки, але й самому Північноатлантичному Альянсу потрібна Україна як сильна держава із сильною армією, яка фактично буде східним форпостом НАТО», - зазначив політик.

За його словами, Україна вже дуже багато зробила для того, щоби бути членом НАТО, а от юридично все буде закріплено після війни з Росією. Однак не виключено, що вступ в Альянс може бути й до закінчення війни, ще до нашої перемоги.

«Зараз змінюється дуже багато звичних правил і схем… Я розумію, що країни-члени НАТО не дуже хочуть, щоби війна перекидалася на весь Альянс, хоча ми їм чітко говоримо: ми власними силами можемо впоратися з Російською Федерацією, ми не просимо вас, щоби британські, французькі, німецькі солдати воювали на території України. Ми кажемо про те, що ми будемо інтегровані в колективну безпеку, і технічна, військова, матеріальна допомога країн НАТО буде не просто бажанням через формат «Раммштайн», а стане зобов’язанням, яке бере на себе Альянс. Ми ж беремо на себе зобов'язання відстояти східні кордони НАТО», - наголосив народний депутат.

Він додав, що Україна вже пройшла великий шлях, ми швидко інтегруємося: впроваджуємо озброєння натівського зразка, десятки тисяч наших військовослужбовців пройшли тренування за кордоном, відпрацьовується взаємодія з країнами-партнерами, здійснюється обмін розвідданими.

«Військову складову ми пропрацьовуємо дуже глибоко й дуже швидко. Однак є й інші критерії - економічні, демократичні, політичні. У цьому напрямку нам допомагає Євросоюз, оскільки у нього ці критерії фактично такі ж самі, як і в НАТО. Таким чином, прискорюючи свій вступ у ЄС, ми прискорюємо вступ у НАТО», - сказав Єгор Чернєв.

На його думку, коли вже є прецедент вступу в Північноатлантичний Альянс без ПДЧ для Швеції та Фінляндії, то такий шлях може бути й для України, особливо якщо врахувати всі процеси, що зараз відбуваються в нашій державі.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17
24 квітня 2024 15:12
24 квітня 2024 15:09