Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь у дискусії Центру Разумкова «Політика ЄС щодо Росії: стан, тенденції, перспективи». Вона наголосила на еволюції ставлення Євросоюзу та західних партнерів до війни в Україні: «Ми бачимо величезні зміни у політиках великої кількості країн. Німеччина не могла собі уявити надання зброї країні у стані війни. Ми пам’ятаємо, як все починалося з п’яти тисяч касок і польового госпіталю. Зараз ми вже говоримо про гаубиці, САУ, про системи протиповітряної оборони. Сподіваюся, що скоро будемо говорити про те, що танки також поїхали в Україну з Німеччини».

За словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, наратив серед союзників щодо війни в Україні поступово трансформується від намагань умиротворити росію, переконати, вести з нею дискусії до визнання того, що росія не може перемогти в цій війні, а зараз навіть і до того, що росія має бути переможена.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС назвала чотири компоненти опору «рускому міру».

1. «Карфаген» має бути зруйнований. росія не у фізичному сенсі, а економічно, військово має бути знищена, як потуга, яка може атакувати. Це також може означати географічні, картографічні зміни на території росії: «Але для того, щоб це отримати, має бути закладена серйозна аналітична потуга, якої я не бачу з боку вільного світу на сьогодні. Бензоколонка, яка претендує на визначення країни, у своєму нинішньому вигляді має бути знищена. Тут ми маємо досягти консенсусу, що це має стати результатом цієї війни», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

2. Боротися з підходом, що це війна путіна, що росіяни не винні, що є хороші росіяни: «Це дуже небезпечний наратив, який, на жаль, сьогодні разом з десятками тисяч дезертирів, які ринули з рф у всіх напрямках, посилився знову. І ця дискусія знову оновилася. І нам треба знайти правильні аргументи, щоб пояснити нашим колегам і партнерам, що тотальна більшість росіян, які, нібито, тікають від цієї війни, її підтримують. На кордоні вони не можуть відповісти на питання: "Чий Крим?" На питання — чия Донецька чи Луганська область — вони кажуть, що ці території належать людям, які там живуть. Це означає, що ці так звані «біженці» далі несуть цей «рускій мір» в інші країни. І це потенційно буде створювати точки напруги».

3. Переконати Захід, що російська культура — один із інструментів для створення димової завіси позитивного іміджу росії, яким вона прикриває свою агресивну політику.

4. Донести світу, що «рускій мір» — це фактично нацизм. путінський режим — це нацизм, який привласнив і експлуатує перемогу у Другій світовій війні, де сталінський режим був близнюком гітлерівського нацизму. Їхні традиції продовжує путін.

Голова Комітету звернула увагу на нові виклики, з якими зараз стикається Україна і її союзники: «Це енергетичні виклики, економічні, фінансові. Ми бачимо, що ту роль, яку відігравали на початку повномасштабного вторгнення рф суспільства ЄС, ведучи за собою політиків у підтримці України, сьогодні мали би взяти на себе політики. А такої достатньої кількості лідерських спроможностей ми не бачимо. І це для нас серйозний виклик».

Також медійна увага до України, за словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, зменшилася. А пропагандистські інструменти росії, які напрацьовувалися роками й десятиліттями, знову активізувалися: «На сьогодні наші завдання складні — щоби не просто втримати підтримку партнерів, а й збільшити її».

Голова Комітету також наголосила на необхідності реформувати і трансформувати міжнародні організації, багато з яких показали свою недієздатність перед новими викликами. «Ми бачимо, яку кризу переживають Організація Об’єднаних Націй, ОБСЄ. Ми бачимо недолугість і неефективність відношенню очікувань, які покладаються на ці організації, такі як Червоний Хрест. ООН, по суті, паралізована на рівні Ради Безпеки. А Генасамблея занадто неповоротка для того, щоби ефективно її використовувати у боротьбі проти рф. Тому ми бачимо створення нових форматів, зокрема Рамштайну… Можливо ООН має бути розпущена так само, як колись була розпущена Ліга націй, бо світовий порядок після Другої світової, на який вона орієнтована, не відповідає сьогоднішнім реаліям, а інструменти, які є в ООН, не відповідають викликам, з якими ми зіткнулись», – сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона також застерегла, що якщо росія не буде переможена, то наслідки її агресивних дій продовжаться в значно ширшому географічному полі поза Україною.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15
16 квітня 2024 19:30
15 квітня 2024 17:55
12 квітня 2024 18:50
11 квітня 2024 13:15
11 квітня 2024 13:07
11 квітня 2024 12:57
11 квітня 2024 09:45
27 березня 2024 12:27