Сьогодні, 28 вересня 2022 року, в м. Києві в рамках Меліоративного форуму «Комплексна реформа в секторі гідротехнічної меліорації України» відбувся круглий стіл Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики з обговоренням перспектив та викликів реформи в секторі гідротехнічної меліорації, питань створення організацій водокористувачів, операторів об’єктів меліоративних систем, що перебувають у державній власності.

В роботі Меліоративного Форуму та круглого столу взяли участь Голова Комітету Олександр Гайду, голови підкомітетів Олег Тарасов та Артем Чорноморов, Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, керівник секретаріату Комітету Олександр Старинець, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України

Віталій Головня, директорка Програми USAID АГРО Ксенія Сидоркіна, менеджер відділу водних ресурсів Світового Банку (регіон Європа та Центральна Азія) Вінстон Ю, перший заступник Голови Державного агентства меліорації та рибного господарства України Тарас Кот, радник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань зрошення Михайло Соколов, керівник напряму земельної реформи Програми USAID АГРО Сергій Кубах, голова громадської спілки «Всеукраїнська Аграрна Рада» Андрій Дикун, провідний економіст сільського господарства Світового банку Сергій Зоря, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад Іван Слободяник, голова громадської спілки «Асоціація об’єднання водокористувачів» Володимир Хвостов, а також агровиробники, водогосподарські організації, територіальні громади.

Виступи учасників круглого столу були присвячені законодавчим ініціативам в сфері гідротехнічної меліорації земель, запровадженню Закону України «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації», реалізації реформи зрошення та її підтримці міжнародними донорами.

Учасники круглого столу відмітили, що Меліоративний форум є консолідацією зусиль органів влади, міжнародних донорів та сільгоспвиробників в подоланні наслідків змін клімату та військової агресії росії шляхом розбудови зрошення в Україні.

Заслухавши та обговоривши виступи, учасники круглого столу вирішили підтримати проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління об’єктами інженерної інфраструктури меліоративних систем державної власності (реєстр. №7577 від 21.07.2022), поданий народними депутатами України Чорноморовим А.О., Гайду О.В., Тарасовим О.С. та іншими, розроблений з метою подальшого реформування гідротехнічної меліорації в Україні.

Одночасно учасники круглого столу вважають за доцільне підтримати проект Закону України про внесення змін до статті 133 Податкового кодексу України щодо особливостей неприбуткового статусу організацій водокористувачів та рекомендувати (реєстр. №5203 від 04.03.2021), поданий народним депутатом України Ковальчуком О.В., необхідний для реалізації прийнятого Закону України «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель».

Також за ініціативи громадської спілки «Асоціація об’єднання водокористувачів» та агровиробників учасниками заходу були підтримані законопроекти про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» щодо особливостей діяльності на тимчасово окупованій території України (реєстр. №7646 від 08.08.2022) та про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення відповідальності за колабораційну діяльність (реєстр. №7647 від 08.08.2022), подані Кабінетом Міністрів України.

Крім того, учасники круглого столу вважають необхідним завершити в 2022 році передачу всіх меліоративних систем, включаючи канали державного значення, із сфери управління Державного агентства водних ресурсів до сфери управління Державного агентства меліорації та рибного господарства, а також забезпечення відповідного фінансування Держрибагентства для реалізації повноважень в сфері гідротехнічної меліорації.

За результатами проведеного заходу учасниками була ухвалена резолюція круглого столу.

Комітет вдячний усім учасникам заходу за конструктивне обговорення проблемних питань і висловлені пропозиції щодо шляхів їх вирішення.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

27 березня 2024 12:27
26 березня 2024 14:11
26 березня 2024 11:54
22 березня 2024 18:01
22 березня 2024 13:21
21 березня 2024 20:15
21 березня 2024 14:49
21 березня 2024 14:36
21 березня 2024 14:19
21 березня 2024 14:13