Народні депутати впевнені, що створення міжнародної Спеціальної екологічної моніторингової місії забезпечить стягнення репарацій за шкоду, завдану довкіллю України. Про це заявила народний депутат України, заступниця голови Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олена Криворучкіна.

Напередодні Верховна Рада звернулася до Генеральної Асамблеї ООН, Програми ООН з навколишнього середовища, Європарламенту, Єврокомісії та ще низки міжнародних організацій з відповідною ініціативою. Ініціаторами звернення виступили народні депутати Олена Криворучкіна та Юрій Корявченков.

На переконання авторів ініціативи, така моніторингова місія може зіграти ключову роль під час міжнародних судових процесів, в рамках яких Україна буде добиватися компенсації збитків, завданих навколишньому природному середовищу нашої країни внаслідок дій армії країни-окупанта. Адже така моніторингова місія буде об’єктивно незалежною, що значно ускладнить агресору можливість поставити під сумнів ту доказову базу екозлочинів, яка буде зібрана. 

«Я вдячна колегам по парламенту за підтримку цієї надважливої ініціативи. Сподіваюся, що вже дуже скоро ми отримаємо позитивну відповідь на наш заклик і його результатом стане створення під егідою міжнародних організацій спеціального органу з фіксації та документування екологічних злочинів окупантів», – зазначила співавтор ініціативи, народний депутат України Олена Криворучкіна.

Парламентарій також зазначила, що наразі фіксуванням і підрахунком збитків навколишньому середовищу завданих діями росії, займається Оперативний штаб при Держекоінспекції України, головним координатором якого вона є.

«На сьогодні, лише по вже прорахованим випадкам, які мають ознаки екозлочину, українському довкіллю заподіяно шкоди на суму понад один трильйон гривень. І ця цифра щодня збільшується. Особливо після деокупації українських території, куди наші експерти наразі не мають доступу і не можуть провести повномасштабний збір даних», – наголосила заступниця голови Комітету.

Як відомо, з перших днів повномасштабного вторгнення російських окупантів в Україні діє Оперативний штаб з фіксації екозлочинів рф. До його складу увійшли кращі фахівці Держекоінспекції, а також представники Верховної Ради України, РНБО, органів прокуратури України, СБУ, державних територіальних органів екології та природних ресурсів, Держлісагентства та представники Міндовкілля. Також на базі Оперативного штабу працює міжнародна експерта група, одним із пріоритетних завдань якої є розробка методик розрахунку екологічних збитків з урахуванням міжнародних принципів і підходів.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

27 березня 2024 12:27
26 березня 2024 14:11
26 березня 2024 11:54
22 березня 2024 18:01
22 березня 2024 13:21
21 березня 2024 20:15
21 березня 2024 14:49
21 березня 2024 14:36
21 березня 2024 14:19
21 березня 2024 14:13