На сьогодні існує декілька ключових міжнародно-правових механізмів, які потенційно можуть бути задіяні для того, щоби притягнути Росію до відповідальності за воєнні злочини, злочини проти людяності, за геноцид, який вона вчиняє в Україні.

Про це розповів член Комітету з питань національної безпеки, оборони й розвідки, представник Президента в Конституційному Суді України Федір Веніславський.

«Є кілька паралельних треків. Деякі з них уже задіяні – це і Міжнародний суд ООН із приводу злочину геноциду, і Європейський суд з прав людини, який розглядає порушення Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод. Також у перші дні війни, коли ми тільки побачили ті жахи, які творить РФ, як тільки були задокументовані системні злочини, ми почали говорити про необхідність створення спеціального окремого Міжнародного кримінального суду на зразок Нюрнберзького процесу», – зауважив парламентарій.

За його словами, дуже важливо, що до України на початку війни були запрошені міжнародні криміналісти, які разом із представниками Офісу генпрокурора, Нацполіції, ДБР фіксували всі злочини. Після цього ні в кого немає сумнівів у тому, що Росію необхідно притягнути до відповідальності як на рівні вищого військово-політичного керівництва, так і на рівні безпосередніх виконавців.

Народний депутат нагадав, що в Офісі Президента тривалий час працювали над проєктом створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. Зараз робота завершена й посли 30 країн отримали ці документи.

«Ми вже роздали проєкти документів представникам іноземних країн, вони мають можливість вивчити їх, передати їх своїм компетентним органам, насамперед офісам генеральних прокурорів, офісам міністрів юстиції. Це необхідно для вивчення саме процедурної частини створення Міжнародного суду… Далі буде напрацьована узгоджена позиція й укладена багатостороння міжнародно-правова угода про створення такого спеціального суду», – зазначив представник Президента у КСУ.

Він переконаний, що підписання відповідного міжнародного документа ще до завершення війни було б дуже важливим і ідеологічним, і психологічним фактором впливу на Російську Федерацію.

Водночас пріоритетом залишається неминучість створення такого інституту й усвідомлення кожним негідником, який вчиняв воєнні злочини, злочини проти людяності, що його дії не залишаться непокараними.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15
16 квітня 2024 19:30
15 квітня 2024 17:55
12 квітня 2024 18:50
11 квітня 2024 13:15
11 квітня 2024 13:07
11 квітня 2024 12:57
11 квітня 2024 09:45
27 березня 2024 12:27