Україна вже перемагає на полі бою й робитиме це в майбутньому, тому ні погрози РФ із приводу можливого застосування тактичної ядерної зброї, ні оголошена в Росії мобілізація не залякають українців і наших союзників. Ніхто з Путіним не буде домовлятися, йому відповідатимуть симетрично або асиметрично.

Таку думку висловив народний депутат, голова Постійної делегації України у ПА НАТО Єгор Чернєв.

За його словами, палітра реакцій може бути доволі широка, й вона, швидше за все, вже доведена Білим Домом очільникам Кремля через приватні канали.

«І Пентагон, і Білий дім має сценарії відповідей на будь-які дії Кремля щодо застосування ядерної зброї. Але ставка зараз робиться на превентивні заходи, щоб не допустити такого застосування. США тримають ситуацію на контролі. Декілька днів тому вони підняли в повітря три спецлітаки, що не злітали 30 років. Їхнє завдання – відстежувати ядерний слід і фіксувати, коли щось буде відбуватися з ядерним озброєнням у РФ, наприклад, розконсервація чи переміщення зі складів», – сказав парламентарій.

Він переконаний, що процедуру псевдореферендумів на окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей російська влада запустила саме для того, щоб після закріплення наших територій у складі РФ, висунути нам ультиматум відійти повністю з території цих областей. Кремль вважає, що коли де-юре ця територія стане частиною Російської Федерації, у нього будуть підстави для застосування ядерної зброї у випадку продовження бойових дій.

«Це жодним чином не вплине на контрнаступ української армії, ці «референдуми» не є для нас загрозою, бо битимуть наші військові не по результатах референдумів, а по рашистах. Крім того, весь світ розуміє, що референдуми ані юридично, ані політично не є правомірними, а це означає, що і легітимізації застосування ядерної зброї не може бути. Це фікція, яку намагається «продати» власним громадянам Путін», – зазначив народний депутат.

За його словами, зараз Україна скликає Раду безпеки ООН задля оголошення неправомірності псевдореферендумів. Світова спільнота має звернути увагу на цю проблему й посилити санкційний тиск на РФ, а також надати Україні додаткове озброєння. Крім того, наша держава ставить питання про те, щоби взагалі виключити Росію зі складу Радбезу ООН.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

17 травня 2024 14:15
16 травня 2024 20:05
09 травня 2024 18:10
09 травня 2024 18:07
09 травня 2024 18:04
09 травня 2024 18:01
09 травня 2024 17:58
09 травня 2024 17:55
09 травня 2024 17:53
09 травня 2024 17:51