Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС переконана, що вимоги, які Європейський Союз висунув Україні, надавши статус кандидата на вступ до ЄС, абсолютно реально виконати навіть під час воєнного стану. Про це Іванна Климпуш-Цинцадзе сказала під час онлайн дискусії «Кроки України на шляху до ЄС», організованої неурядовою організацією «Горизонт змін».

«Ці сім умов — це не просто рекомендації. Це обов’язкові вимоги. Нам треба працювати над тим, щоб, виконавши їх, ми далі рухалися до відкриття перемовин про членство в ЄС… Ці вимоги реально виконати під час воєнного стану», — сказала голова Комітету. Вона водночас закликала українських посадовців бути чесними і діяти прозоро, щоби не провокувати недовіру з боку європейських партнерів: «У нас Уряд ухвалив Дорожню карту виконання цих семи умов, розробив проєкти законів для їхнього виконання, навіть було призначено керівника САП, мали би призначити конкурс на обрання очільника НАБУ, але тут з’являється законопроєкт у ВР, який виставляє купу нових умов щодо очільника НАБУ. Мені би дуже хотілося, щоби ми були чесними із собою і зі своїми партнерами у виконанні цих умов»

Якщо Україні вдасться якісно виконати ці сім пунктів, переконана Іванна Климпуш-Цинцадзе, це відкриє новий, ще важливіший етап — початок переговорів про членство у Євросоюзі: «Замок із дверей знято, для України є можливість входу. Але я належу до реалістів і не люблю завищених очікувань. Бо очікування щодо часових рамок можуть обернутися негативом. Ми маємо заходити в ЄС сильними, ми точно заслуговуємо на те, щоб не постраждала наша економіка, знекровлена війною. Через зміну правил і процедур нам потрібен буде перехідний період і коли я чую заяви про те, що на кінець 2024 року Україна стане членом ЄС — я розумію, що на даний момент у нас ще немає спроможності зробити всю ту роботу, щоб бути взаємно сумісними».

Тому зараз, вважає голова Комітету, Україна має зосередитися на посиленні своєї інституційної спроможності та підготовчій роботі, яка дозволить зробити процес інтеграції до ЄС плавним та органічним: «Відкриваються можливості доступу до структурних фондів ЄС, до коштів, які допоможу Україні реалізовувати важливі перетворення, а в Україні ми маємо на всіх рівнях забезпечити достатню кількість професіоналів, які будуть ці перетворення реалізовувати». Водночас Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила стурбованість недостатнім врахуванням думки різних стейкхолдерів на шляху євроінтеграції, а також недостатнім громадським наглядом: «У час воєнного стану нам не вистачає громадського контролю. І ця неучасть, нібито з об'єктивних причин, може позначитися на якості виконання рішень і ухвалення завдань». Загалом же, починаючи з 2014 року, Україна, за словами голови Комітету, зробила дуже багато для того, щоби відповідати базовому рівню Копенгагенських критеріїв щодо членства в ЄС.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

19 квітня 2024 17:58
18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15
16 квітня 2024 19:30
15 квітня 2024 17:55
12 квітня 2024 18:50
11 квітня 2024 13:15
11 квітня 2024 13:07
11 квітня 2024 12:57
11 квітня 2024 09:45