Сьогодні, 22 вересня, Комітет з питань аграрної та земельної політики під головуванням Голови Комітету Олександра Гайду та за ініціативи народного депутата України – члена Комітету Тетяни Грищенко провів слухання на Житомирщині – на базі Поліського національного університету.

У виїзних комітетських слухання взяли участь голова підкомітету з питань земельних відносин Артем Нагаєвський, голова підкомітету з питань інновацій та інфраструктури в сфері агропромислового комплексу Максим Гузенко, голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Артем Чорноморов, голова підкомітету з питань розвитку базових галузей в агропромисловому комплексі Маргарита Шол, голова підкомітету з питань соціальної політики агропромислового комплексу, розвитку сільських територій, науки та освіти Дмитро Костюк, народні депутати України Сергій Бунін, Тетяна Грищенко, Богдан Кицак, керівник секретаріату Комітету Олександр Старинець, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня, начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко, ректор Поліського національного університету Олег Скидан, керівник Центру космічних та геоінформаційних технологій Поліського національного університету Петро Пивовар, керівник навчально-наукового центру дуальної освіти Поліського національного університету Віта Бугайчук, завідувач кафедри нормальної і патологічної морфології, гігієни та експертизи Поліського національного університету Ігор Сукольський, голова фермерського господарства «Збінський» Павло Збінський, а також місцеві агровиробники.

З вітальним словом до учасників слухань звернувся Голова Комітету Олександр Гайду, який зазначив, що Житомирщина – одна з тих областей, яка першою постраждала від російського вторгнення. Артилерійськими та ракетними обстрілами нищилася інфраструктура, житлові будинки, дороги, постраждала і аграрна сфера області. Але, незважаючи на складнощі, посівна кампанія пройшла вдало. Житомирським аграріям навіть вдалося збільшити посіви ярої пшениці у порівнянні з минулим роком.

Олександр Гайду від імені Комітету також привітав всіх учасників слухань та жителів Житомирщини з 85-річчям з моменту утворення регіону.

Ректор Поліського національного університету Олег Скидан зазначив, що сучасна наукова діяльність Поліського національного університету спрямована на проведення фундаментальних і прикладних досліджень з аграрних наук та ветеринарії, суспільних, технічних, математичних й природничих наук. Окрім цього Університет приймає активну участь у процесах з питань забезпечення продовольчої безпеки держави, співпрацює з Державним космічним агентством України та Національним центром управління та випробувань космічних засобів для зміцнення обороноздатності держави.

Учасниками слухань було також зазначено, що попри військові та економічні виклики аграрна сфера Житомирщини розвивається завдяки фермерським господарствам, аграрним підприємства, які працюють на забезпечення продовольчої безпеки.

Народні депутати України мали можливість ознайомитися з роботою місцевих агропідприємств. Так, фермерське господарство «Збінський», де вся родина працює над вирощуванням індиків, а також займається рослинництвом – вирощує лохину, лаванду, також має власну пасіку та переробні потужності. А от товариство «Вега Агро» має свій елеватор та демонстраційні ділянки з вирощування кукурудзи, має сучасний агрономічний досвід у захисті посівів від хвороб і шкідників. Завдяки широкій сівозміні та використанню стійких до хвороб гібридів, у господарстві не проводять фунгіцидних обробок посівів соняшнику.

Учасниками було відзначено, що особливістю роботи цих підприємств є впровадження інновацій. Саме інновації в аграрному секторі будуть відігравати ключову роль у відновленні економіки України та забезпеченні продовольчої безпеки.

Комітет вдячний усім учасникам заходу за участь у комітетських слуханнях, конструктивне обговорення проблемних питань і висловлені пропозиції щодо шляхів їх врегулювання.

Проект рекомендацій, підготовлений за результатами комітетських слухань, в установленому порядку буде розглянуто на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

24 квітня 2024 10:19
24 квітня 2024 05:51
23 квітня 2024 19:13
23 квітня 2024 18:25
23 квітня 2024 18:22
23 квітня 2024 18:18
23 квітня 2024 18:16
19 квітня 2024 17:58
18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15