Про це голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС заявила під час панельної дискусії «Звільнити Україну: що потрібно для цього зробити?» Дискусія відбулася в рамках «Форуму 2000», який цього року присвячений Україні.

Іванна Климпуш-Цинцадзе переконана, що статус кандидата на вступ до ЄС дає не лише Україні, а й її партнерам можливість бути повністю залученими у процес трансформації. На українську владу це покладає ще й додаткову відповідальність: «Не лише перед своїм народом, а й перед партнерами, які довіряють нам, які допомогли нам зробити такий важливий крок на шляху нашого євроінтеграційного майбутнього. Ми маємо відповідальність перед ними за проведення реформ».

Голова Комітету переконана, що навіть за найважчих часів, навіть під час війни є можливість трансформувати Україну за найкращими європейськими і світовими стандартами: «Але завжди є спокуса використати війну для зміни системи стримувань та противаг. Однак українське суспільство ніколи не дозволить владі звернути зі шляху реформ. Суспільство не прийме вибачень і не толеруватиме корупцію. Важлива також відданість і зацікавленість наших партнерів, їхня супервізія того, що відбувається в Україні вже в її статусі кандидатки на вступ до ЄС. Усе це є запорукою того, що Україна не зверне зі свого шляху перетворень. І я впевнена, що реконструкція має відбуватися  разом із трансформацією країни».

Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала вільний світ надати Україні додаткову допомогу - військову, санкційну, гуманітарну, щоби разом перемогти росію. Вона звернула увагу на те, що зараз Захід рухається від наративу «росія не може перемогти у цій війні» до наративу «росія має бути переможена». «Але думаю, що поки немає усвідомлення, що росія не тільки має бути переможена, а й повністю економічно знищена. Щоби більше ніколи вона не була здатною розпочати війну проти будь-якої іншої держави. Ця бензоколонка, яка вважає себе державою, має бути позбавлена можливості атакувати в майбутньому. І можливо, росія, як наслідок, має бути роздроблена на менші держави. Але поки небагато інтелектуальної праці покладено в те, щоб осмислити — з якою росією нам доведеться мати справу у майбутньому, після того, як ми усі переможемо», - сказала голова Комітету.

Щоб усвідомити це, переконана вона, світ має засвоїти уроки - спроба перетворити росію на демократію уже зазнала поразки: «Росія завжди вела завойовницькі війни. Завжди прагнула експансії. І лише превентивні дії усього вільного світу для знищення цього монстра зможуть зробити так, що ми матимемо тривале і справді безпечне середовище у майбутньому. Тому, так, нам потрібна додаткова допомога. Але потрібна також зміна усієї парадигми мислення, а ми поки цього не бачимо».

Спікерка Нижньої палати Парламенту Чехії Маркета Пекарова Адамова, яка також взяла участь у дискусії, оголосила Маніфест учасників «Форуму 2000» на підтримку України. Цей проєкт уже підтримали понад 150 учасників Форуму - експерти, управлінці, журналісти, люди, які аналізують та визначають міжнародну політику в усьому світі. У Маніфесті йдеться про те, що членство України в ЄС є спільним пріоритетом європейських партнерів, оскільки воно матиме позитивний вплив у сфері безпеки, економіки та енергетики. Під час приєднання до ЄС Україна має дотримуватися усіх критеріїв вступу, але Євросоюз, зі свого боку, має надати всю необхідну допомогу, щоби процес набуття члества не затягся на невизначений термін. Україна має бути відновлена, йдеться у Маніфесті. У цьому має бути задіяна вся демократична спільнота. Має бути встановлена справедливість. Усі, хто скоїв злочини в Україні, мають бути притягнені до відповідальності. Жоден зі злочинів не має бути пробачений. Війна, яку росія веде проти України - це війна диктатури проти демократії, проти усього демократичного світу та демократичних цінностей, йдеться в документі.

«Ми маємо виграти у цій війні. Маємо надати Україні всі необхідні ресурси, щоб вона здобула перемогу», - вказано у Маніфесті. Документ відкритий до підписання іншими учасниками.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17
24 квітня 2024 15:12
24 квітня 2024 15:09
24 квітня 2024 15:05
24 квітня 2024 15:01
24 квітня 2024 12:57