Президент Міжпарламентського Союзу (МПС) Дуарте Пашеку та Віцепрезидентка Союзу Сесілія Відегрен у межах робочого візиту до України відвідали Київщину, зокрема, селище Андріївку, містечко Бородянку та місто Ірпінь.

«Міжпарламентський Союз об’єднує парламентаріїв з п’яти континентів. У нас 178 асоційованих країн-членів. Ми захищаємо діалог та демократію по всьому світу,  використовуємо парламентську дипломатію для вирішення проблем і конфліктів, які можуть виникати сьогодні у світі», — сказав Дуарте Пашеку під час брифінгу за підсумками поїздки.  При цьому він нагадав про свій візит до Києва перед широкомасштабним вторгненням росії в Україну, коли зазначив, що «неможливо прийняти неповагу до кордонів, які визнані ООН, і якщо у когось є якісь геополітичні думки щодо якихось територій, їх треба вирішувати дипломатичним шляхом, а не через військове вторгнення».

Після початку російської агресії, зауважив Дуарте Пашеку, МПС ухвалив рішучу заяву щодо засудження вторгнення росії в Україну. «Війна ніколи не може бути вирішенням розбіжностей, які можуть існувати між країнами та націями», — наголосив він і додав, що таким чином Союз продемонстрував солідарність з народом України і підтримку тієї мужності, з якою українці захищають свою країну.

Водночас, високопосадовець наголосив, що війну потрібно зупинити і знайти рішення. За його словами, сьогоднішній візит до України має створити передумови і мости для діалогу.

Коментуючи ініціативу офіційного Києва щодо скасування віз російським громадянам, Дуарте Пашеку зауважив: «Наші парламенти працюють для того, щоб знайти такі рішення, які не зашкодять ні цивільному населенню, ні будь-кому з невинних людей по всьому світі».

Своєю Чергою Віцепрезидентка МПС Сесілія Відегрен наголосила, що «шокована тим, що побачила».

 «Кожна країна має використовувати будь-які можливості і зв’язки для того, щоб знайти шляхи вирішення цього конфлікту. Ми розуміємо, що зараз це виглядає дуже далекою перспективою», — підкреслила Віцепрезидентка МПС.

Відповідаючи на запитання, що думають у Швеції, яку представляє пані Відегрен, про скасування віз для росіян, політикиня констатувала, що «відбулася хороша дискусія між представниками урядів країн ЄС, де було ухвалено рішення щодо деяких обмежень з приводу видачі віз, і це гарний перший крок».

«Ми доєдналися до всіх санкцій Євросоюзу, які були запроваджені, і продовжимо в цьому напрямку, але деякі країни зараз також мають знайти свій шлях. Я думаю, це перший крок, а далі будемо говорити про інші кроки», — наголосила Віцепрезидентка МПС Сесілія Відегрен.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17
24 квітня 2024 15:12
24 квітня 2024 15:09