Дії російських загарбників спричинили перше в історії повне відключення Запорізької атомної електростанції. Завдяки переведенню ЗАЕС на живлення від української енергосистеми, вдалось уникнути катастрофи.

Про це 24 каналу розповів Голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

«Зупинка ЗАЕС, а особливо повне відключення усіх енергоблоків – це серйозно, адже така крупна атомна станція, як Запорізька, має власні потреби в електроживленні: мають постійно працювати насоси, щоб охолоджувати реактори, - коментує Андрій Герус, - тому справді відбулась доволі екстраординарна ситуація – спочатку аварійно був відімкнутий один енергоблок, а потім спрацювала система захисту та відімкнувся інший. Для того, аби працювали усі захисні системи, і щоб здійснювалось охолодження енергоблоків, українська енергосистема подавала електроенергію на ЗАЕС».

Зупинка ЗАЕС була спричинена тим, що російські окупаційні війська обстріляли окремі ділянки біля ЗАЕС, чим була спричинена пожежа на золовідвалах Запорізької ТЕС, розташованої поруч із Запорізькою АЕС.

«Здійснювати військові дії, тримати військову техніку на території АЕС і біля неї категорично не можна, бо це може призвести до трагічних наслідків», - сказав Андрій Герус.

За словами Голови Комітету, врятувати ситуацію вдалось завдяки тому, що ЗАЕС отримала електроенергію з української енергосистеми, тому всі процеси охолодження пройшли вчасно і справно.

«Що буде, якщо російські окупанти будуть продовжувати обстріли – ніхто не знає, це вже питання до міжнародного співтовариства, необхідна реакція на такі дії російських військ», - додав Андрій Герус, - ми можемо давати диспетчерські команди від НЕК «Укренерго», тримати зв’язок з українським персоналом, але на станції є не тільки український персонал, там є представники російського «Росатому», саме гірше, там є військові, які зовсім не розуміють серйозності місця, в якому знаходяться».

Голова Комітету зазначає, що Україна має необхідні резерви, аби споживачі на підконтрольній українській владі території не відчули наслідків дій окупантів на ЗАЕС.
«Ми можемо використовувати інші потужності від інших електростанцій – вугільних, гідроелектростанцій. Робота енергетиків останні місяці була спрямована на те, щоб вибудувати систему так, щоб ми могли спокійно жити навіть коли якась електростанція перестає працювати», - сказав Андрій Герус.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17