Відповідний комплекс заходів пройде обговорення у депутатських комісіях та експертному колі, відтак – буде винесений на розгляд сесії Львівської обласної ради, повідомляють на сайті органу.

Питання щодо нових програм з підтримки державної мови обговорили під час зустрічі у Львові Голова підкомітету з питань культурної політики Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микола Княжицький (фракція «Європейська Солідарність»), Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, депутатка Львівської міської ради Уляна Пак та Голова Львівської обласної ради Ірина Гримак. Крім того, на цю тему Тарас Кремінь поспілкувався з начальником Львівської обласної військової адміністрації Максимом Козицьким.

«Це особливо важливо, зважаючи на кількість внутрішньо переміщених громадян до регіону. Львівщина має стати пілотною областю, де і з учнями, і зі студентами, які приїхали до нас зі сходу та півдня України, працювали б фахівці. Ми працюємо, щоб зробити все можливе, аби забезпечити бажання цих людей знати українську мову», — зазначив  Микола Княжицький, співавтор Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».
За словами Уповноваженого, станом на 2 серпня 2022 року у Львові та області діють 73 безоплатні онлайн-ресурси, курси та розмовні клуби з опанування української.

«Сьогодні Львів є прикладом згуртованості та взаємодопомоги. Львівська область в організуванні курсів є беззаперечним лідером. До ініціативи долучились Львівська, Бориславська, Трускавецька, Стрийська, Червоноградська, Золочівська, Бродівська, Дублянська, Лисиничівська місцеві громади. Але варто наголосити, що більшість освітніх ініціатив представлені у Львові. Водночас, зважаючи на рекордну кількість тимчасово переміщених осіб, що знайшли свій прихисток в різних куточках Львівської області, цей перелік ініціатив потребує збільшення і поширення на більшу кількість місцевих громад», — наголосив Тарас Кремінь.

Уповноважений висловив сподівання, що регіональні програми підтримки української мови зможуть стати основою для подібних ініціатив на всеукраїнському рівні.

«Переконана, ухвалення програми стане гарним прикладом для інших областей України. Мова — це код нації. І війна значно підсилила це відчуття», — акцентувала Ірина Гримак.

Нова програма, як йшлося на зустрічі, має підтримати волонтерські ініціативи у мовній сфері.

Нагадаємо, що станом на 1 серпня у Львівській області офіційно зареєстровано 245 тисяч внутрішньо переміщених осіб. З-поміж них — майже 75 тисяч — це діти.
Фото — зі сторінки Ірини Гримак, Миколи Княжицького.
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

27 березня 2024 12:27
26 березня 2024 14:11
26 березня 2024 11:54
22 березня 2024 18:01
22 березня 2024 13:21
21 березня 2024 20:15
21 березня 2024 14:49
21 березня 2024 14:36
21 березня 2024 14:19
21 березня 2024 14:13