Голова Комітету з питань здоров‘я нації Михайло Радуцький повідомив, що МОЗ та Єврокомісія здійснюють медичну евакуацію трьох груп пацієнтів: онкохворих дітей, людей, що постраждали під час війни, та тих, хто потребує комплексного спеціалізованого лікування.

«Евакуація онкохворих дітей проводиться за ініціативи першої леді Олени Зеленської. Під час війни складніше забезпечити ефективне лікування, тому вкрай важливо відправити дітей до безпечних місць, де фахівці зможуть надати необхідну медичну допомогу», — повідомив Михайло Радуцький.

Він зазначив, що від початку війни організовано 15 «медичних конвоїв» з України до дитячого онкохабу UNICORN у Польщі. Далі пацієнтів відправляють до провідних онкоцентрів, визначених Міжнародною спільнотою дитячих онкологів. Загалом вивезли на спеціалізоване лікування до країн ЄС, США та Канади понад 500 дітей.

«Постраждалих від ворожих обстрілів вивозять за кордон у співпраці з Єврокомісією. Алгоритм дій наступний. Міжнародні партнери у взаємодії зі службою екстреної медичної допомоги транспортують пацієнта від прифронтової лікарні до львівського медичного хабу, далі – до аеродрому в Польщі, звідки літаками людей доставляють до медичних закладів країн-партнерів. Паралельно МОЗ подає запит на евакуацію та отримує відповіді щодо готовності прийняти пацієнта», — поінформував Голова Комітету з питань здоров‘я нації.

За його словами, щотижня в середньому здійснюється чотири евакуаційні рейси за кордон. За останній тиждень евакуювали 22 українця до Німеччини, Нідерландів та Норвегії. Це дорослі пацієнти з Харківщини та дитина з Миколаївщини з мінно-вибуховими пораненнями, онкологічні пацієнти з Одещини, які потребують невідкладного лікування.    

Загалом, зазначає Михайло Радуцький, від початку війни на лікування та реабілітацію за кордон відправили понад тисячу українців. Їх розмістили у 18 кранах ЄС: Німеччині, Франції, Ірландії, Італії, Данії, Швеції, Румунії, Люксембургу, Бельгії, Іспанії, Португалії, Нідерландів, Австрії, Норвегії, Литви, Фінляндії, Польщі, Чехії та Норвегії.

Рішення про евакуацію за кордон приймає сімейний лікар. МОЗ рекомендує направляти наступні категорії:

  • пацієнти з травмами, отриманими внаслідок війни, котрі потребують високоспеціалізованої медичної допомоги
  • пацієнти з опіками
  • діти та дорослі з онкологічними хворобами
  • діти з орфанними захворюваннями.

Сімейний лікар звертається до обласного Департаменту охорони здоров’я, потім медичні висновки пересилають до МОЗ. Міністерство надсилає запит до електронної системи екстреної евакуації. Отримавши пропозицію щодо готовності прийняти пацієнта, йому пропонують маршрут евакуації. Якщо людина погоджується, узгоджуються етапи евакуації.

Михайло Радуцький повідомив, що якщо з різних причин пацієнт чи його родичі не може зв’язатись із сімейним лікарем та вважають, що необхідна термінова медична евакуація, то є можливість самостійно подати заявку через сайт МОЗ за посиланням https://moz.gov.ua/opituvannja.
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

27 березня 2024 12:27
26 березня 2024 14:11
26 березня 2024 11:54
22 березня 2024 18:01
22 березня 2024 13:21
21 березня 2024 20:15
21 березня 2024 14:49
21 березня 2024 14:36
21 березня 2024 14:19
21 березня 2024 14:13