Росія планує чергове порушення норм міжнародного права – правил, створених цивілізаційним світом задля збереження традицій добросусідства.

Росія має намір влаштувати чергову виставу для пропагандистських ЗМІ під назвою референдум на тимчасово окупованих територіях України.

На понищених ракетними та артилерійськими обстрілами українських територіях, партизанських рух на яких демонструє російському загарбнику незламний спротив української нації, розміщуються численні білборди, зокрема із стверджувальними висновками про єднання регіонів України з державою-агресором.

Здійснивши неспровоковане широкомасштабне воєнне вторгнення на територію України, росія не лише порушила міжнародне право щодо територіальної недоторканності та політичної незалежності вільної держави, а й демонструє зневагу до основного закону сусідньої європейської держави – Конституції України, яка проголошує, що питання про зміну території України вирішуються виключно всеукраїнським референдумом.

Конституція України не передбачає права окремої частини громадян України (в тому числі і національних меншин) на одностороннє самовизначення, в результаті якого відбудеться зміна території України як унітарної держави. Питання зміни кордонів України повинно вирішуватися на всеукраїнському референдумі, призначеному Верховною Радою України.

Після Другої світової війни цивілізований світ домовився про те, що міжнародні суперечки мають вирішуватися у мирний спосіб таким чином, щоб не піддавати загрозі міжнародний мир, безпеку та справедливість. Такий формат міжнародних відносин закріплено у Статуті ООН. Утім міжнародне право не містить механізму реагування цивілізованого світу на зухвале та демонстративне порушення державою-територистом росією будь-яких прав та основоположних свобод людини, зокрема на життя, мир, безпеку, самовизначення.

Професор Вашингтонського юридичного коледжу Американського університету Роберт Голдман вважає, що агресивна дія у формі збройного нападу, вторгнення, захоплення території суверенної держави суперечать принципам міжнародного порядку. «Україна з часів розпаду СРСР має повне право вирішувати своє майбутнє: чи хоче вона бути у складі Євросоюзу, НАТО чи залишатися нейтральною країною. Якщо пану Путіну це не подобається – для цього є діалог. Таким чином, це кричущий приклад порушення центральних принципів світопорядку. Будуть серйозні наслідки. Путін стане ізгоєм», - публічно сказав пан Голдман.

Європейські держави гарантують непорушність кордонів один одного, про що свідчить, зокрема, заключний акт Наради з безпеки та співробітництва в Європі. Водночас відповідні акти та інші міжнародні документи не визначають спільного плану дій демократичного світу щодо країн, які вирішили грубо порушити закон мирного співіснування, захопивши та узурпувавши частину території суверенної держави.

Росія нехтує міжнародним правом, здійснюючи ядерний, продовольчий та енергетичний тероризм.

Весь світ, кожна країна у небезпеці, допоки немає правил гідного та потужного спільного протистояння агресії держав-терористів, якою, зокрема, є російська федерація.

Шостий місяць Україна захищає свої кордони від воєнного вторгнення, не даючи можливість ворогу піти вглиб Європи.

Світ засуджує війну росії проти України.

Публічний осуд цього військового вторгнення дуже важливий, бо не дає можливості росії реалізувати свої загарбницькі плани в Україні. Розголос того, що відбувається в нашій країні не дає можливості росії спотворити реальність подій, що відбуваються на нашій землі та видати власну пропаганду за правду.

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів закликає світ поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України та висловити осуд діям росії на території нашої держави, зокрема, щодо організації та проведення псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях України.

Тільки разом можна захистити мир та демократію.

Тільки єднанням та спільними правилами протидії насиллю можна зупинити російський терор.

Слава Україні! Слава силі та витривалості спротиву!
 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17
24 квітня 2024 15:12
24 квітня 2024 15:09