2 серпня у пресцентрі «Укрінформу» пройшов «круглий стіл»  на тему: «Новий закон про медіа — крок до імплементації  рекомендацій Єврокомісії».

Спікерами на заході виступили голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, заступниця голови Комітету, голова підкомітету з питань інформаційної політики Євгенія Кравчук, голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк, заступник Міністра культури та інформаційної політики з питань євроінтеграції Тарас Шевченко, представники Офісу Ради Європи в Україні, Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції, громадського сектору, медійної галузі та іноземних дипломатичних місій.
Під час відкриття «круглого столу» модератор обговорення – член Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Олександр Бурмагін поінформував, що громадська зустріч у такому форматі пов’язана із низкою вимог, які Європейський Союз висунув до України у зв’язку з отриманням нею статусу кандидата в ЄС, і однією з цих умов є ухвалення законопроєкту про медіа.

Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв насамперед представив експертів, які працювали над законопроєктом у попередні роки. За його словами, цей процес тривав значно довше, ніж існує профільний Комітет. «Я дякую всім, хто протягом останнього часу і попередньо наполегливо розробляв для України сучасне якісне законодавство. Нагадаю, що за оцінкою Офісу Віцепрем'єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної редакція проєкту до першого читання, яка була оприлюднена у 2020 році, уже на 80 % відповідає європейським директивам», — сказав Микита Потураєв.

Також, на думку Микити Потураєв, вдалося впоратися зі складним завданням, а саме в умовах масштабної російської інтервенції, окупації, воєнних злочинів — не вдатися до більш жорсткого регулювання, воєнної цензури. «Закон досі демонструє, як і демонстрував з самого початку, незмінну прихильність України до захисту таких принципових цінностей, як свобода слова, свобода медіа, свобода на висловлення власної думки», — зазначив депутат.
Заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук також нагадала про тривалий період роботи із законопроєктом. «Це вже десятий рік наших зобов’язань перед Радою Європи. А зараз — це не лише зобов’язання перед Радою Європи, адже від прийняття цього закону залежить євроінтеграція України. Переговори на вступ до Європейського Союзу не розпочнуться, якщо Український Парламент не прийме закон про медіа, не імплементує директиви. Ще раз хочу підкреслити, що серед семи перших критеріїв, опублікованих Європейською Комісією, є не тільки ухвалення закону як факту імплементації директив про аудіовізуальні медіапослуги, а й зменшення приватного впливу на медіа, що, фактично, є продовженням процесу деолігархізації», — розповіла Євгенія Кравчук.

«Власне, текст закону — це є консенсус між державою, яка повинна захищати інтереси аудиторії та дбати про інформаційну безпеку, суспільством і медійною індустрією. І тут на сторожі інтересів аудиторії й держави — незалежний медіарегулятор. Я переконана, що восени ми приймемо закон у двох читаннях. Якщо говорити про дедлайни: до першого грудня цей закон має вже бути підписаний Президентом України», — додала парламентарка.
Необхідність оновлення законодавства медіагалузі обумовлена вимогами часу, на цьому акцентував заступник Міністра культури та інформаційної політики з питань євроінтеграції Тарас Шевченко. «Наше медійне законодавство почало відставати від вимог часу. Оскільки технології стрімко зростають, законодавство треба привести до сучасних реалій. Хоч в умовах Єврейського Союзу її держави-члени мають єдину Директиву, кожна країна має деякі відмінності. А тому, формуючи закон про медіа, Україна також реалізовує всі можливості на власні відмінні позиції, які також будуть», — сказав посадовець.
Голова Офісу Ради Європи в Україні Стен Ньорлов запевнив, що Рада Європи готова надати офіційну експертизу доопрацьованої версії законопроєкту про медіа, якщо буде такий запит від органів влади. ??Запис «круглого столу» можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=2cOd5r2MdVw

Нагадаємо, Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував Верховній Раді України прийняти проєкт Закону про медіа (реєстр. №  2693-д)  у липні 2020 року. На сьогодні він потребує доопрацювання з огляду на нові виклики, одним з яких є повномасштабне вторгнення російської федерації на територію України, а також з метою узгодження із законодавчими актами, прийнятими за останні два роки.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17
24 квітня 2024 15:12
24 квітня 2024 15:09
24 квітня 2024 15:05
24 квітня 2024 15:01
24 квітня 2024 12:57