Члени Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин закликають всіх, хто має змогу донести інформацію жителям тимчасово окупованих територій України, зробити все можливе, щоб мешканці відповідних регіонів утримались від участі в незаконних псевдореферендумах.
В інформаційному просторі стрімко шириться інформація щодо підготовки держави-агресора та підконтрольних їй окупаційних адміністрацій до проведення на тимчасово окупованих територіях України так званих «референдумів» з метою зміни їх правового статусу та подальшого приєднання до території держави-окупанта.

Наголошуємо, що проведення будь-яких псевдореферендумів в умовах тимчасової військової окупації не створює жодних правових наслідків.

Відповідно до положень міжнародного права окупація території в період війни носить виключно тимчасовий характер і не позбавляє окуповану державу суверенітету. Таким чином, тимчасово окуповані державою-агресором території перебувають у правовому полі України і підпадають під дію її Конституції. Згідно зі статтею 73 Основного Закону питання про зміну території України вирішуються не місцевим, а виключно всеукраїнським референдумом.

Попри відсутність правових підстав для проведення так званих «референдумів», варто зазначити, що держава-окупант планує провести їх на тих територіях України, де більша частина населення покинула свої домівки у зв’язку з веденням бойових дій. Таким чином, долю відповідної місцевості планується вирішити меншістю від проживаючих там у мирний час мешканців.

Крім того, за своїм змістом будь-який референдум – це, в першу чергу, вільне волевиявлення народу. Голосування ж «під прицілом автоматів» окупаційного режиму і без присутності незалежних спостерігачів не може відобразити реальних настроїв населення. Враховуючи зазначене, будь-які результати так званих «референдумів» на тимчасово окупованих територіях не будуть визнані жодною міжнародною організацією та вважатимуться нікчемними.

Звертаємось до всіх, хто має змогу донести відповідну інформацію жителям тимчасово окупованих територій України, а особливо до внутрішньо переміщених осіб, які не по своїй волі змушені були покинути вказані території, - зробіть усе можливе, щоб мешканці відповідних регіонів знали правду та утримались від участі в незаконних псевдореферендумах.

Для нас важлива кожна людина і кожна думка!

В єдності наша сила!
 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

27 березня 2024 12:27
26 березня 2024 14:11
26 березня 2024 11:54
22 березня 2024 18:01
22 березня 2024 13:21
21 березня 2024 20:15
21 березня 2024 14:49
21 березня 2024 14:36
21 березня 2024 14:19
21 березня 2024 14:13