Парламент ухвалив Постанову Верховної Ради України "Про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейської Комісії, Європейського Парламенту, Ради Європи, Організації з безпеки та співробітництва в Європі та їх парламентських асамблей, урядів і парламентів держав світу щодо невизнання організації та проведення окупаційними адміністраціями Російської Федерації псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях України" (реєстр. №7598).

"За численними повідомленнями українських та зарубіжних засобів масової інформації, органи влади Російської Федерації, їх посадові особи, адміністрації держави-окупанта мають намір провести на тимчасово окупованих територіях України псевдореферендуми з метою зміни правового статусу цих територій та з наступним їх приєднанням до Російської Федерації", - йдеться у документі.

У зв’язку з цим Верховна Рада України наголошує, що організація та проведення псевдозаходів "народного волевиявлення" на тимчасово окупованих територіях України суперечить усталеним засадам міжнародного правопорядку, а також статтям 1, 2, 73, 85, 92, 132, 133 Конституції України, згідно з якими:

Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава;

суверенітет України поширюється на всю її територію. Україна є унітарною державою. Територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною;

виключно всеукраїнським референдумом вирішуються питання про зміну території України;

призначення всеукраїнського референдуму з питання про зміну території України належить до повноважень Верховної Ради України;

виключно законами України визначаються організація і порядок проведення виборів і референдумів;

територіальний устрій України ґрунтується на засадах єдності та цілісності державної території, поєднання централізації і децентралізації у здійсненні державної влади, збалансованості і соціально-економічного розвитку регіонів, з урахуванням їх історичних, економічних, екологічних, географічних і демографічних особливостей, етнічних і культурних традицій;

систему адміністративно-територіального устрою України складають: Автономна Республіка Крим, області, райони, міста, райони в містах, селища і села.

У разі проведення окупаційними адміністраціями держави-агресора – Російської Федерації псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях України, Верховна Рада України вважатиме результати таких незаконних голосувань нікчемними і такими, що не мають жодних правових наслідків, - підкреслюється у Зверненні.

Водночас Верховна Рада України закликає жителів тимчасово окупованих територій України не брати участі у провокативних і незаконних псевдореферендумах, які має намір провести держава-агресор, таким чином продемонструвавши єдність Українського народу та непорушність кордонів України.

З повним текстом Звернення Верховної Ради України можливо ознайомитися за посиланням :https://tinyurl.com/2p84f947  

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

23 квітня 2024 18:25
23 квітня 2024 18:22
23 квітня 2024 18:18
23 квітня 2024 18:16
19 квітня 2024 17:58
18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15
16 квітня 2024 19:30
15 квітня 2024 17:55
12 квітня 2024 18:50