На засіданні Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики 28 липня народні депутати переглянули висновок Комітету до проєкту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування функцій органів державної влади та органів місцевого самоврядування з питань захисту прав дітей у зв’язку з утворенням Державної служби України у справах дітей (реєстр. №7087).

Проектом пропонується визначити спеціальний статус Державної служби України у справах дітей, а також законодавчо розмежувати повноваження центральних і місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування, визначити повноваження територіальних громад у сфері охорони дитинства та захисту прав дитини.

Документ на засіданні представили заступник голови Комітету Павло Сушко і голова підкомітету у справах сім’ї та дітей Тетяна Скрипка. За словами Павла Сушка, знайдено компроміс із Асоціацією міст України щодо термінів запровадження деяких норм законопроєкту у зв’язку з дією воєнного стану. Зокрема, йдеться про відтермінування збільшення чисельності дітей на одного працівника служб у справах дітей територіальних громад.

За результатами обговорення Комітет рекомендував ухвалити цей проект в цілому як Закон.

Другим питанням опрацювали порівняльну таблицю до проєкту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей здійснення окремих повноважень Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення в умовах воєнного стану (реєстр. №7345).

«Розглянули важливу в умовах війни законодавчу ініціативу щодо розблокування діяльності Нацради. Акт адаптує функціонування медійного регулятора до реалій війни та вирішує проблеми з наданням та припиненням ліцензій і дозволів, притягненням до відповідальності тощо», - прокоментувала голова підкомітету з питань інформаційної політики Євгенія Кравчук.

Автори проекту пропонують передбачити право Національної ради з питань телебачення і радіомовлення своїми актами:

- визначати порядок подання та розгляду заяв про видачу, продовження, переоформлення, анулювання ліцензій. Водночас залишається жорстка законодавча рамка щодо підстав для ухвалення рішення про анулювання ліцензій, видачу або відмову у видачі ліцензій;

- визначати порядок видачі та анулювання тимчасових дозволів на мовлення. Цей механізм дозволяє швидко заповнювати ніші у радіочастотному ресурсі, які виникають, коли якась організація припиняє мовлення;

- застосовувати штрафи за найбільш грубі порушення (порнографія, обмеження по дітях, заклики до війни, глорифікація ворога та ін.) у період дії воєнного стану за спеціальною процедурою.

Як інформує Євгенія Кравчук, законопроєктом передбачено, що у разі повторного порушення обмежень стосовно ворожого контенту - Національна рада з питань телебачення і радіомовлення буде звертатися до військового командування.

Комітет рекомендував Парламенту ухвалити проект Закону (реєстр. №7345) в другому читанні та в цілому.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

19 вересня 2024 13:37
19 вересня 2024 13:33
19 вересня 2024 13:29
19 вересня 2024 13:25
19 вересня 2024 13:21
19 вересня 2024 13:15
18 вересня 2024 15:58
18 вересня 2024 15:07
18 вересня 2024 15:00
17 вересня 2024 21:20