Іванна Климпуш-Цинцадзе взяла участь у круглому столі, присвяченому 30-ій річниці відновлення дипломатичних відносин між Україною та Грузією.


Вона зауважила, що дружні відносини між Україною та Грузією тривають не лише протягом останніх тридцяти років, а й протягом багатьох десятиліть чи навіть століть. І дипломатичні відносини між країнами базуються не на формальностях, а на справжній дружбі та обопільній підтримці. Це підтверджувалось не раз у новітній історії, коли українці воювали за Грузію у протистоянні з росією, і тепер, коли грузини борються в Україні за Україну.

«Так, ми маємо однакові амбіції і цілі - приєднання до європейської та євроатлантичної спільноти, але ми маємо також і спільного ворога, який через свої імперські амбіції, намагається зробити все, щоб нас не стало», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона висловила вдячність Грузії за все, що уже було зроблено на підтримку України, зокрема, за політичну позицію Грузії на різних міжнародних майданчиках. За те, що Грузія прихистила понад 20 тисяч громадян України з початку повномасштабної війни, а також за гуманітарну допомогу. Водночас голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС зазначила, що Грузія може ще багато зробити не лише на підтримку України, а й для того, щоб гарантувати свою безпеку: «Від результату війни в Україні залежатиме майбутнє Грузії. Багато ще має бути зроблено у протистоянні російській інформаційній пропаганді. Дуже багато ще має бути зроблено на шляху приєднання до санкцій Європейського Союзу проти росії. Наприклад, Грузія точно могла би запровадити персональні санкції проти представників рф і не дати їм змоги насолоджуватися великою гостинністю грузинського народу та багато іншого». Іванна Климпуш-Цинцадзе сподівається, що Грузія активно працюватиме в цьому напрямі, передовсім, щоб захистити себе, щоб засвідчити солідарність з народом України, а також щоби ті, хто скоює воєнні злочини, порушує міжнародне право, були покарані і не могли цього повторити в майбутньому. «Бо якщо ми програємо, якщо ми не виграємо у цій війні - це матиме грандіозні наслідки не лише для України, а й для інших країн, включаючи Грузію. Це не в наших інтересах. Для нас нашим спільним інтересом є те, щоб Грузія була сильною. Україна зацікавлена в тому, щоб Грузія була успішна на шляху євроінтеграції. Бо ми маємо сидіти разом за круглим столом у ЄС, ми також маємо сидіти поруч за одним столом з іншими націями і в НАТО. Я вірю в це і я хочу, щоб ми підтримували одне одного на цьому шляху», - сказала голова Комітету.

Іванна Климпуш-Цинцадзе переконана - щоби бути успішними у стратегічній меті європейського та євроатлантичного членства, Україна та Грузія мають разом перемогти росію. «Ми не шукаємо лише миру. Ми хочемо справедливості. Ми прагнемо перемоги, ми працюємо задля перемоги. І ми маємо разом перемогти росію. російська федерація має бути переможена, ізольована, має бути ослаблена до такого рівня, щоб більше ніколи не змогла атакувати жодну іншу державу. Ми хочемо, щоб наші грузинські друзі приєдналися до нас у цій битві. Бо ця битва - за наше спільне виживання і за наше майбутнє», - підсумувала голова Комітету.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

09 травня 2024 18:10
09 травня 2024 18:07
09 травня 2024 18:04
09 травня 2024 18:01
09 травня 2024 17:58
09 травня 2024 17:55
09 травня 2024 17:53
09 травня 2024 17:51
09 травня 2024 17:47
08 травня 2024 18:07