Триває сто тридцять третя доба повномасштабної війни росії проти України.

російські війська продовжують цинічно вбивати мирне населення, знищувати інфраструктуру, цивільні об’єкти. Цьому немає виправдання та пробачення. Ця війна не лише українська, не лише локальна - це війна росії проти Європи та усього цивілізованого світу.

Тому й відбудова нашої країни - це не локальний проєкт українців, а спільне завдання усього демократичного світу.

Підтримка міжнародних партнерів надважлива сьогодні. Зокрема, Швейцарія, як давній партнер України в політичній, економічній, фінансовій та культурній сферах, підтримує процес розбудови України.

Першочергово Швейцарія та Україна планували провести V Міжнародну конференцію з питань реформ в Україні - щорічний політичний захід високого рівня, що вже проходив у Великій Британії, Канаді, Данії та Литві. Конференції дозволяли висвітлювати прогрес у реформуванні України та обговорювати пріоритети реформ.

Враховуючи воєнні виклики, Україна та Швейцарія спільно вирішили продовжити організацію конференції, але приділити увагу більш пріоритетній темі відновлення нашої країни.

На Міжнародній конференції з питань відновлення України (URC2022) у Лугано, Швейцарія, яка відбулася 4 та 5 липня, спільно організованої урядами Швейцарії та України, наша країна представила свій План відновлення. Під час конференції було розглянуто ряд поточних пропозицій щодо відновлення України та внесок, який можуть зробити у цей процес міжнародні партнери. Як зазначали швейцарські організатори, конференція у Лугано дала можливість вкотре наголосити на широкій підтримці України з боку міжнародних партнерів. А сама URC 2022 дала міжнародний старт процесу відбудови нашої країни.

Як наслідок, глави держав і урядів, міністри та високі представники Албанії, Австралії, Австрії, Бельгії, Греції, Данії, Естонії, Ізраїлю, Ірландії, Ісландії, Іспанії, Італії, Канади, Кіпру, Латвії, Литви, Ліхтенштейну, Люксембургу, Мальти, Молдови, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Північної Македонії, Польщі, Португалії, Республіки Корея, Румунії, Словаччини, Словенії, Сполученого Королівства Великої Британії, Сполучних Штатів Америки, Туреччини, України, Угорщини, Фінляндії, Франції, Хорватії, Чехії, Швейцарії, Швеції, Японії, а також найвищі посадові особи та високі представники Ради Європи, Європейського банку реконструкції та розвитку, Європейської комісії, Європейського інвестиційного банку, Організації економічного співробітництва та розвитку пообіцяли підтримувати Україну на шляху відновлення після військової агресії рф.

За результатами, країни-учасниці підписали підсумковий документ конференції з питань відновлення України URC2022 («Декларація Лугано»), рішуче засуджуючи військову агресію російської федерації проти України та закликаючи рф невідкладно вивести свої війська з території нашої держави, підтверджуючи повну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів та з повагою до міжнародного права й міжнародного гуманітарного права;

Підписанти також підтвердили свою підтримку України на її шляху відновлення на початковій стадії і в довгостроковій європейській перспективі нашої країни, як кандидата в ЄС.

Відновлення є неймовірним викликом, що ставить перед Україною масштабні завдання, які на цей час неможливо точно виміряти. Проте, вже можна передбачити основні заходи та необхідність ресурсів у відповідь на війну, впроваджуючи керівні принципи процесу відновлення України («Принципи Лугано»).

Щиро дякую міжнародним партнерам країн-учасниць Конференції за готовність допомогти Україні відновитися та імплементувати заплановані заходи. Ми маємо спільно реалізувати цей проєкт, актуалізувавши кожну з базових цінностей Європи.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15
16 квітня 2024 19:30
15 квітня 2024 17:55
12 квітня 2024 18:50
11 квітня 2024 13:15
11 квітня 2024 13:07
11 квітня 2024 12:57
11 квітня 2024 09:45
27 березня 2024 12:27