За чотири місяці широкомасштабної військової агресії російської федерації проти нашої держави українська влада та міжнародна спільнота здійснили чимало кроків на підтримку діяльності бізнесу, а отже і української економіки загалом.

За інформацією Міністерства економіки України, наданої на запит Комітету, для відновлення економіки в умовах воєнного стану започатковано низку програм та заходів підтримки громадян і бізнесу, серед яких:

-      підтримка працевлаштування внутрішньо переміщених осіб;

-      тимчасове переміщення підприємств із постраждалих унаслідок бойових дій регіонів;

-      розширення кредитування за програмою «Доступні кредити 5-7-9», а також надання державних гарантій на портфельній основі;

-      мікрогранти для бізнесу в рамках програми міжнародної технічної допомоги «EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП»;

-      мікрофінансування ветеранського бізнесу;

-      податкові пільги та комплекс заходів з дерегуляції (у тому числі запровадження декларативного принципу роботи для бізнесу, запровадження мораторію на перевірки бізнесу, лібералізація трудових відносин для малого та середнього бізнесу).

Водночас, також існують грантові можливості для підприємців у період воєнного стану, а саме:

1) гранти для проектів, що сприятимуть підвищенню обороноздатності та післявоєнній відбудові України, за підтримки USF. Подати заявку можна за інтернет-посиланням: https://usf.com.ua/programa-grantovoi-pidtrimki-proiektiv-podvijnogo-priznachennya;

2) фінансування українських експортерів. Подати заявку: https://export.gov.ua/financing_of_exporters;

3) навчання за підтримки Genesis, Meta та Amazon Web Services IT-підприємців з України. Подати заявку: https://genesis-startup-academy.com;

4) конкурс ClimateLaunchpad для «зелених» стартапів. Подати заявку: https://climatelaunchpad.org/application-form;

5) конкурс бізнес-ідей «Роби своє» в умовах війни за підтримки «МХП  – Громаді». Подати заявку: https://doyourbusiness.com.ua.

З детальною інформацією про державні та донорські програми, приватні ініціативи підтримки підприємців в умовах війни, що допоможуть зберегти бізнес, робочі місця та підтримати економіку України, можна ознайомитися за посиланням: https://business.diia.gov.ua/wartime.

Також ДУ «Офіс з розвитку підприємництва та експорту» запущено оперативну платформу з актуальною інформацією для українських експортерів, які готові постачати свою продукцію за кордон в умовах війни. Вказана платформа доступна за посиланням: https://export.gov.ua/business_during_war.

Варто зазначити ефективну практичну реалізацію урядової програми з переміщення українських підприємств, які знаходяться в зоні бойових дій, на відносно безпечні території України для відновлення їх роботи.

Українські компанії «Е-Докс» та «Е-Tендер» розробили єдине онлайн-рішення, що дозволяє бізнесу подавати заявки на  переміщення,  а органам  державної  влади – опрацьовувати їх та проводити моніторинг ефективності їх виконання.

Так, станом на 13 червня 2022 року на відповідній платформі зареєстровано 1 648 заявок підприємств на переміщення. З них 622 підприємства вже переміщено (з них 426 уже працюють); 547 підприємств відмовилися від релокації у зв’язку з деокупацією територій, на яких вони розташовані; для 479 підприємств здійснюється пошук підходящої локації або способу транспортування.

Серед релокованих підприємств, які вже відновили свою діяльність на новому місці, найбільшу частку складають підприємства таких галузей:

-                 ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів  (39 % від  загальної  кількості  релокованих підприємств),

-                 переробна  промисловість (33 %),

-                 оптова та роздрібна торгівля,

-                 інформація та телекомунікації,

-                 професійна, наукова та технічна діяльність,

-                 будівництво.

Разом з підтримкою діяльності бізнесу в умовах широкомасштабного воєнного вторгнення росії проти України Верховна Рада України продовжує лібералізувати трудові відносини, оновлюючи чинне законодавство про працю.

З останніми рішеннями та ініціативами парламенту щодо цих питань можна ознайомитися за наступними посиланнями: https://komspip.rada.gov.ua/news/main_news/75389.html  https://komspip.rada.gov.ua/news/main_news/75384.html

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

19 квітня 2024 17:58
18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15
16 квітня 2024 19:30
15 квітня 2024 17:55
12 квітня 2024 18:50
11 квітня 2024 13:15
11 квітня 2024 13:07
11 квітня 2024 12:57
11 квітня 2024 09:45