Освітній центр Верховної Ради України до Дня Конституції провів Всеукраїнський Open Quiz: «Конституційна ніч в парламенті» за участі Першого заступника Парламенту України.

Відкриваючи захід, Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко наголосив: «Конституція - це теж закон, це важливий закон. Єдиний закон, який має в державі пряму силу. Він сильніший, ніж наші міжнародні зобов’язання, міжнародні договори, сильніший законів і підзаконних актів. Тому ми шануємо Конституцію».

Він нагадав, що сучасна Конституція була прийнята 26 років тому в результаті «конституційної» ночі і сьогодні ми живемо та шануємо Конституцію, яка притаманна нашій незалежній сучасній державі. Проте зауважив, що історія українського конституціоналізму бере свій початок ще із часів Пилипа Орлика та має величну історію свого становлення.

Насамкінець, Олександр Корнієнко зауважив, що саме у День Конституції варто підняти питання зацікавленості молоді політикою, яка має великий вплив на життя країни: «В Україні завжди цікавилися політикою певні категорії населення, певного віку та соціального стану, і вони суттєво впливали на результати виборів. Молодь довгий час не розуміла, що у Парламенті потрібні не тільки люди поважного віку, а й молоді сили».

З вітальним словом до учасників заходу також звернувся голова підкомітету з питань антикорупційної політики у сфері цифрових інновацій та публічних даних Комітету з питань антикорупційної політики Олексій Жмеренецький. Народний депутат розповів про необхідність диджиталізації між органами влади та чиновниками, впровадження та важливість цифровізації в України, інформаційні технології як засіб боротьби з корупцією: «Взаємодія держави із людиною - запорука демократичної держави. Якщо кожен чиновник підзвітний, кожна послуга має конкретний термін, стандарт чи час надання, то людина відчуває свій захист з боку держави».

Юлія Манулова, посолка європейської молоді в Україні, виступила із презентацією ініціативи «Посли європейської молоді» програми «EU NEIGHBOURS east» та наголосила: «Молоді українці - обличчя нашої держави, яке представляє Україну на загальноєвропейському рівні».

Керівниця Освітнього центру Верховної Ради України Олена Костинюк звернулася із вітальним словом до учасників заходу та зазначила: «Як у 1996 році, так і сьогодні, український парламент стоїть пліч-о-пліч з громадянами України заради захисту наших конституційних прав та свобод, які ми боронимо у війні проти росії. І ми обов’язково переможемо!»

В межах першої частини заходу учасники заходу мали можливість поспілкуватися з народними депутатами України та отримати фахові відповіді на запитання. Зокрема, під час дискусії з Першим заступником Голови Верховної Ради України, учасники дізналися про роль молоді у відновленні країни в післявоєнний період, про новітні зміни в законодавстві, а також можливість внесення змін до Основного закону українським народом.

Під час другої частини заходу учасники взяли участь в тематичному Всеукраїнському Open Quiz на тему «Конституційна ніч в Парламенті».

Завдяки інтерактивному формату, кожен учасник зміг поринути у події історичної ночі прийняття Конституції України 1996 року та дізнатися інформацію про витоки її створення, з означенням ролі Верховної Ради України в такій важливій події. До кожного питання був текстовий та візуальний супровід, котрий допоміг детальніше висвітлити всі події 27 та 28 червня 1996 р. Питання вікторини відкрили учасникам таємниці державотворення, конституційного процесу та цікаві факти про сучасну Конституцію.

П’ятеро фіналістів, що здобули перемогу у вікторині, отримають пам’ятні подарунки від Освітнього центру та Верховної Ради України. Переможці були визначені автоматично системою проведення вікторин «Mentimeter». Саме ці учасники швидко та правильно відповіли на найбільшу кількість запитань вікторини.

Переглянути запис Всеукраїнського Open Quiz можна на YouTube-каналі Освітнього центру: https://youtube.com/channel/UC5G6ZHlVf0FSCTh5wLnnRGg.

Захід відбувся за підтримки Програми USAID РАДА: наступне покоління, ініціативи «Посли європейської молоді» в Україні, що є компонентом програми ЄС «EU neighbours east», Малої академії наук України, ГО «Агенція розвитку освітньої політики».

 

Актуальну інформацію щодо наступних заходів ви знайдете на офіційних сторінках Освітнього центру Верховної Ради у соціальних мережах:

Facebook: https://www.facebook.com/educationcenterofVRU

Instagram: https://instagram.com/education_center_of_vru?igshid=NjY2NjE5MzQ=

Telegram: https://t.me/educationcentreVR
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

19 травня 2024 13:10
17 травня 2024 14:15
16 травня 2024 20:05
09 травня 2024 18:10
09 травня 2024 18:07
09 травня 2024 18:04
09 травня 2024 18:01
09 травня 2024 17:58
09 травня 2024 17:55
09 травня 2024 17:53