Європейська Рада на саміті у Брюсселі ухвалила рішення про надання Україні статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу. «Він, звичайно, не означає автоматичного вступу чи початку переговорів про вступ вже зараз. Але це надзвичайно важливе рішення з далекосяжними позитивними наслідками», - сказала голова Комітету. «Це рішення далося нам непросто. Йому передувала величезна робота на межі можливостей. Це заслуга і української влади й опозиції, громадянського суспільства та, насамперед, Збройних Сил, які наразі на передовій захисту європейських цінностей: прав і свобод людини, демократії, верховенства права, підзвітності, прозорості і самої людської гідності», - заявила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона зазначила, що формальне рішення про надання кандидатського статусу Україні має важливе значення з кількох причин. Насамперед, тому, що досі європейська перспектива України (тобто визнання Євросоюзом того, що Україна колись обов’язково стане повноправним членом ЄС) не була ніде зафіксована. Навіть успішне виконання Угоди про асоціацію не гарантувало початку переговорів про вступ. Надання ж статусу кандидата надає таку перспективу автоматично.

«Із 2014 року, виконуючи реформи, які, крім політичної волі, часто вимагали ще й не малих грошей, ми покладалися на власні сили або на обмежену і часом скромну допомогу ЄС. А ось як країну кандидата, вірю, нас уже трактуватимуть по-іншому. Ми знаємо, як до вступу готували наших друзів, як наприклад, країни Балтії, Польщу чи Румунію – тоді Європейський Союз, через структурні фонди та спеціальні програми, допомагав реалізовувати їм реформи, інвестував великі гроші в інфраструктуру, екологію, освіту, в медицину цих країн. Україна теж отримає таку допомогу», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

За її словами, коли закінчиться війна, і Україна зможе всі зусилля спрямувати на реформи, це стане важливим аргументом для інвесторів, адже їм буде вигідно вкладати гроші, наприклад, в українську переробку, знаючи, що незабаром вони отримають виробництво на території ЄС із гігантським платоспроможним ринком.

Також статус кандидата, за словами голови Комітету, посилює голос України в інституціях ЄС та під час ухвалення рішень. У ЄС рахуються з думкою не лише нинішніх, а й майбутніх членів.

Поза тим, надання цього статусу - це також ляпас путіну і демонстрація єдності та рішучості Європи. «Цивілізація провела межу точно і показала, що не віддасть Україну варварам», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Сьогоднішня подія, за словами голови Комітету, демонструє, що для українців немає неможливого, коли вони єдині: «Мені дуже хочеться, аби ми вміли гуртуватися для результату і далі рухалися завдяки цьому нас до втілення великої мрії. Зрештою, величезна відповідальність перед тими, хто віддає життя за цю мрію, просто не залишає нам іншого вибору».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

19 квітня 2024 17:58
18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15
16 квітня 2024 19:30
15 квітня 2024 17:55
12 квітня 2024 18:50
11 квітня 2024 13:15
11 квітня 2024 13:07
11 квітня 2024 12:57
11 квітня 2024 09:45