Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС онлайн взяла участь у засіданні комітетів Європейського Парламенту. Бюджетний Комітет ЄП, Комітет із закордонних справ та Комітет із розвитку обговорили фінансування України Європейським Союзом, зокрема, надання допомоги та реконструкцію України.

Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що, попри повномасштабну війну, усі владні інституції в України прожовжують злагоджено працювати і виступати єдиним фронтом проти агресора. «Однією з головних цілей агресора, на мою думку, було зробити так, щоб України не існувало як держави, щоб її інституції були негайно зруйновані і були недієздатними. Але ми витримали це випробування. Ми довели свою спроможність працювати спільно і злагоджено», - заявила голова Комітету. Вона подякувала Європейському Союзу, його інституціям та країнам-членам за підтримку і допомогу, яку Україна вже отримала від ЄС. Однак, на жаль, гуманітарні, інфраструктурні, соціальні, економічні та військові потреби України безпрецедентно зростають. «Я не втомлюся повторювати, що основною потребою України на цей момент є зброя. Якість, кількість і терміновість її надання, як від країн-членів ЄС, так і через Європейський механізм миру можуть нам суттєво допомогти зменшити масштаби руйнувань, врятувати людські життя та сім’ї від цієї брутальної війни», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона також озвучила перелік конкретних потреб, де Україна потребує допомоги негайно. Це, зокрема, пальне, аптечки, ліки, засоби індивідуального захисту цивільного призначення (особливо бронежилети та каски), електрогенератори та засоби для очищення води. Також - обладнання для енергетичного сектора, для ремонту електромереж, які були зруйновані під час вторгнення. Враховуючи серйозні руйнування критичної цивільної інфраструктури, спричинені постійними обстрілами з боку російських військ, Україна терміново потребує понтонні мости для швидкого відновлення функціональної дорожньої системи та відновлення сполучення всередині країни.

Голова Комітету також наголосила, що російські окупанти не лише обстрілюють мирні міста та цивільну інфраструктуру, а й мають на меті знищити культурну спадщину українського народу: «На жаль, багато пам'яток архітектури вже сильно пошкоджені або повністю знищені. Тому охорона української культурної спадщини зараз є надзвичайно важливою».

Іванна Климпуш-Цинцадзе поінформувала європарламентарів, що масштаби внутрішнього переміщення в Україні, за підрахунками МОМ, сягають 7,7 млн осіб, що становить 17,5% усього населення України. Це безпрецедентна цифра. Західні регіони України, де люди найчастіше шукають прихистку, не можуть надати житло в таких обсягах. Відтак, Україна потребує допомоги у спорудженні швидкого та водночас якіного житла для внутрішньо переміщених осіб. «Україна просить ЄС задіяти усі можливі інструменти та механізми, щоби знайти ресурси для нагальної допомоги Україні», - закликала голова Комітету. Вона наголосила, що росія має не тільки фінансово бути відповідальна за руйнування і знищення України, а й має бути покарана і заплатити найвищу ціну за воєнні злочини в Україні та за геноцид українського народу.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17