Понад три місяці триває війна росії проти України, українські військові, добровольці та й увесь український народ сміливо і мужньо обороняють нашу країну, а держава в складних фінансово-економічних умовах вишукує можливості для забезпечення потреб оборони країни від агресора, визначаючи такий напрямок першочерговим завданням та прямим обов’язком.

На даний час у державному бюджеті на 2022 рік для сектору національної безпеки і оборони вже передбачено кошти у сумі 919,3 млрд грн (включаючи кошти загального та спеціального фондів) і це більш ніж третина загального обсягу видатків державного бюджету. Впродовж року видатки на національну безпеку та оборону вже збільшено у 3,4 рази проти обсягу видатків державного бюджету таку мету, визначеного Законом України від 02.12.2021 №1928-IX при затвердженні Державного бюджету України на 2022 рік. Але війна триває і держава буде змушена знову вишукувати кошти для військових потреб і обсяг збільшення визначатиметься тривалістю війни та періоду ведення бойових дій.

Так, нещодавно Президентом України підписано прийнятий 31 травня 2022 року Верховною Радою України Закон України за №2280-IX «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2022 рік"», положеннями якого серед іншого збільшено видатки державного бюджету на реалізацію заходів щодо підвищення обороноздатності і безпеки держави загалом на 247,8 млрд грн, у тому числі для: Міністерства оборони України - на 166,1 млрд грн, Міністерства внутрішніх справ України - на 76,4 млрд грн, Головного управління розвідки Міністерства оборони - на 0,9 млрд грн, Служби безпеки України - на 2,8 млрд грн, Управлінню державної охорони України - на 0,3 млрд грн, Службі зовнішньої розвідки України - на 0,6 млрд грн, Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України - на 0,5 млрд гривень. Такі кошти після виконання всіх бюджетних формальностей невідкладно будуть направлені на поточні потреби вказаних органів державної влади і дозволять, насамперед, виплачувати у повному обсязі та своєчасно грошове забезпечення військовослужбовцям і придбавати необхідні техніку та обладнання.

Слід нагадати, що відповідно до підпункту 2 пункту 22 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України у 2022 році в умовах воєнного стану Кабінет Міністрів України може приймати рішення за погодженням з Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України щодо скорочення видатків і кредитування державного бюджету та їх спрямування до резервного фонду державного бюджету з метою використання на потреби Збройних Сил України, інших військових формувань, правоохоронних та інших державних органів, залучених до виконання завдань щодо відсічі збройної агресії, забезпечення недоторканності державного кордону та захисту держави або для здійснення згідно із законом заходів загальної мобілізації.

Відповідно до наданих повноважень від початку воєнного нападу росії на нашу державу Уряд оперативно приймає рішення щодо фінансового забезпечення сектору національної безпеки і оборони, зокрема, спрямовуючи кошти резервного фонду державного бюджету на потреби Збройних Сил України, інших військових формувань, правоохоронних та інших державних органів, залучених до виконання відповідних завдань щодо відсічі збройної агресії. Так, з початку війни рішеннями Уряду з резервного фонду державного бюджету на забезпечення ключових потреб суб’єктів сектору національної безпеки і оборони вже спрямовано 291,3 млрд гривень. 

За даними звітності Державної казначейської служби України про виконання державного бюджету за підсумками п’яти місяців поточного року видатки загального фонду державного бюджету на національну безпеку і оборону проводяться відповідно до обсягів, визначених планом на звітних період, на рівні в середньому 65,5 відсотків.

Варто зазначити, що за ініціативи Президента України Володимира Зеленського засновано національний бренд «UNITED 24» для об’єднання зусиль міжнародних партнерів, донорів, благодійників щодо підтримки України в захисті її незалежності, територіальної цілісності та суверенітету, а також у повоєнному відновленні (Указ Президента України від 17.05.2022 р. № 344/2022 «Про невідкладні заходи щодо об’єднання зусиль для підтримки України»).

В рамках національної платформи «UNITED 24» створено «єдине вікно» для пожертв від благодійних організацій, міжнародних партнерів та громадян з метою підтримки України, насамперед, для надання допомоги Збройним Силам України (постанова Кабінету Міністрів України від 19.04.2022 р. № 472 «Деякі питання використання коштів, що надходять на офіційні рахунки для пожертв на підтримку України»).

За інформацією, розміщеною на сайті https://u24.gov.ua/, за період з 5 травня по 15 червня цього року на спеціальний рахунок Національного Банку України для збору коштів на підтримку Збройних Сил України (Міністерство оборони) 55,3 млн доларів, з яких використано 42,1 млн доларів на придбання шоломів, бронежилетів, спеціальної техніки, обмундирування та індивідуального речового майна. 

За даними, опублікованими на офіційному сайті Національного Банку України, усього з дня відкриття спеціального рахунку на нього станом на 17.06.2022 р. вже перераховано 17,4 млрд грн (з яких 5,3 млрд грн у еквіваленті надійшло з-за кордону у іноземній валюті) і на потреби військових вже направлено понад 17,2 млрд гривень.

У Комітеті з питань бюджету розуміють та переконані, що забезпечення фінансовим ресурсом суб’єктів сектору національної безпеки і оборони беззаперечно є ключовим завданням держави і всіх державних інституцій, обов’язком перед військовослужбовцями, які боронять нашу країну, адже мотивація військовослужбовців та стан обороноздатності є визначальними на шляху до нашої перемоги над російськими військами.

У нас одна мета - забезпечення міцного та боєздатного українського війська, адже сильна армія, це запорука свободи та незалежності України! Разом до перемоги!

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

27 березня 2024 12:27
26 березня 2024 14:11
26 березня 2024 11:54
22 березня 2024 18:01
22 березня 2024 13:21
21 березня 2024 20:15
21 березня 2024 14:49
21 березня 2024 14:36
21 березня 2024 14:19
21 березня 2024 14:13