Комітети Верховної Ради 15 червня провели спільні комітетські слухання на тему «Захист прав і свобод громадян України, які перебувають на території держав-членів ЄС та інших держав, як тимчасово переміщені особи внаслідок збройної агресії російської федерації». Співорганізаторами слухань стали комітети ВР: з питань інтеграції України до ЄС; з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів; з питань гуманітарної та інформаційної політики; з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин, а також Комітет з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що Україна має докласти усіх зусиль, щоби захистити права своїх громадян, які сьогодні тимчасово перебувають за межами Батьківщини через війну. «Ми вдячні Європейському Союзу, що буквально на початку березня вони застосували спеціальну Директиву про тимчасовий захист для українців. І ми розуміємо, що протягом року саме ця Директива буде визначати можливості щодо їхнього перебування, зокрема в країнах ЄС. Відповідно ми можемо розраховувати на взаємодію з державами-членами в рамках цієї Директиви», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Водночас вона зауважила, що стурбована тим, що не всі держави-члени Європейського Союзу залучили до роботи для реєстрації тимчасово переміщених осіб за кордоном таку інституцію ЄС як Frontex. Frontex — це агентство Європейського Союзу, яке займається охороною зовнішніх кордонів. Воно відповідальне за координацію діяльності національних прикордонних служб. «Це означає, що деякі держави діють відповідно самостійно щодо реєстрації тих людей, які перетинають їхній кордон, а потім ми з вами втрачаємо розуміння того, де вони перебувають і тому не завжди будемо могти ефективно захистити наших громадян за кордоном, як дорослих, так і дітей. І очевидно, що ми маємо ризики того, що сьогодні частина українців, які шукали прихистку від війни, можуть потрапити в ситуацію, коли вони стануть жертвами торгівлі людьми чи сексуального насильства навіть за кордоном», — наголосила голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС.

Вона також висловила занепокоєння скороченням фінансування Міністерства закордонних справ України, а відповідно — відкликання з відряджень представників дипломатичної і консульської служби та адміністративного персоналу дипломатичних місій, які працюють задля підтримки українців за кордоном. На думку Іванни Климпуш-Цинцадзе, держава мала б не зменшувати, а навпаки збільшувати фінансування МЗС в умовах війни.

Іванна Климпуш-Цинцадзе також наголосила, що Україна має створити механізми соціальних гарантій і захисту для тих людей, яких насильно депортовували в російську федерацію, або які намагаються тікати від окупації через окупований Крим. «Ми би мали, можливо, і законодавчо запропонувати якісь рішення для захисту наших людей, які насильницьки депортовані… Я знаю, що Уряд і Міністерство соціальної політики ухвалили рішення, що опікунство з нашого боку спрощується стосовно тих дітей, яких ми знаємо. Але питання в тому, що ми на жаль не володіємо повноцінною інформацією всіх даних всіх дітей і про всіх наших громадян, які були вивезені до країни-агресора», — сказала голова Комітету.
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17