Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе та голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко провели онлайн зустріч із головою Постійної комісії з питань національної оборони та зовнішнішніх справ Парламенту Греції Константіносом Гіулекасом.

Іванна Климпуш-Цинцадзе та Олександр Мережко подякували Греції за підтримку України. Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС заявила, що навіть в онлайн форматі діалог із грецькими парламентарями допомагає краще одне одного розуміти та мати міцніші стосунки між парламентами.

Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала голову Постійної комісії з питань національної оборони та зовнішнішніх справ Парламенту Греції працювати над наданням Україні додаткової зброї: «Додаткова зброя дасть змогу захистити наших громадян і зберегти життя. Додаткова зброя для України точно не буде сприяти ескалації цього конфлікту. Ескалації конфлікту і додатковим атакам буде сприяти неспроможність України захистити себе».

Голова Комітету зазначила, що ця війна для України і української держави є боротьбою за виживання. За її словами, росія не визнає права України на існування. Однак, український народ ще в 2014 році дуже чітко для себе вирішив, що хоче розвиватися і будувати своє майбутнє на власний розсуд і хоче стати частиною європейської та євроатлантичної спільноти. «Це те, що росія не хоче визнати як наше право. Але ми ці цілі закріпили у своїй Конституції і дуже розраховуємо зараз, що європейські народи, які підтримують сьогодні Україну, допоможуть визначитися європейським політикам ухвалити політичне рішення про надання Україні перспективи розвиватися так, як українці цього заслуговують і як українці для себе визначили», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона також переконана, що розширення простору демократії, свободи, процвітання та економічного розвитку на території таких держав, як Україна, зробить Європейський Союз лише сильнішим: «Просячи про надання кандидатського статусу, Україна точно не переходить дорогу жодній іншій країні. Ми вважаємо: що ширшим і що потужнішим буде цей простір Європейського Союзу з країнам-членами, то більше виграє від цього світ».

Голова Комітету зауважила, що в Україні були дуже стурбовані пропозицією президента Макрона про створення окремої європейської політичної спільноти: «Це виглядало, як пропозиція замінника до повноцінного членства для тих країн, які прагнуть такого членства в перспективі у Європейському Союзі. Тому ми просимо вас як грецьких парламентарів, як людей, які можуть впливати на позицію Уряду Греції, все таки наполягати на розмежуванні цих ініціатив. Ніяка політична спільнота не може бути використана, як замінник реальної перспективи членства». Україна, за словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, розраховує на те, що Греція буде серед тих країн, які 23-24 червня під час засідання Європейської Ради не просто підтримають, а й будуть адвокатувати серед інших надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС. «Щоби ми могли продовжити реформи і щоби реально трансформували свою країну і могли претендувати на повноцінне членство в майбутньому», - наголосила голова Комітету.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17