Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС провели онлайн зустріч із членами Комісій у закордонних справах і з питань ЄС Італійської Палати депутатів.

Голова Комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала Італії за чітку позицію і на рівні Парламенту, і на рівні виконавчої влади щодо підтримки України та її євроінтеграційних прагнень. Особливу вдячність висловила італійським парламентарям за їхню принципову позицію щодо неприйнятності замінників членства в ЄС для України: «Коли ми вперше почули ініціативу пана Макрона, то це для нас виглядало, як якийсь сурогатний замінник для тих націй, які прагнуть членства, але яким сьогодні Європейський Союз не готовий шлях до цього членства надати. Для нас дуже важливо розуміти, що ви так само сприймаєте це не як альтернативу».

Український народ, за словами голови Комітету, у 2014 ухвалив для себе рішення під час Революції Гідності, що єдиним шляхом розвитку є європейська і євроатлантична інтеграція. «Ми ці прагнення закріпили у вигляді стратегічних цілей у своїй Конституції», - наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе. - «Ми дуже розраховуємо, що дійсно 23-24 червня, вже на засіданні Європейської Ради буде ухвалене позитивне рішення. Ми розуміємо, що це буде політичне рішення стосовно надання Україні кандидатського статусу». Вона запевнила, що Україна дуже добре усвідомлює, яку кількість трансформацій і реформ треба буде провести, щоб прокласти шлях для членства в ЄС: «Але ми також розуміємо, що, маючи кандидатський статус, ми можемо розраховувати на залучення членів ЄС і європейських інституцій до допомоги нам пройти той непростий шлях».

Однак перед цим, зазначила голова Комітету, Україні потрібно виграти цю війну. Сьогодні росія мобілізувала свої максимальні військові потужності і вже захопила 20% території України. «Для нас ця війна є екзистенційною. Для нас це війна за виживання. Без перемоги у цій війні не буде взагалі існувати української держави і не буде існувати української нації». Усі держави вільного світу, які поділяють ті цінності, за які стоїть сьогодні український народ, мають допомогти Україні вистояти, переконана Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона закликала італійських колег підтримати подальше надання Україні важкої зброї, бо кількість, види зброї та нагальність її надання є принципово важливими, щоб утримати території і захистити людей: «Більша кількість зброї для України означає не ескалацію цього конфлікту, а означає захист життів українців».

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала Італії за підтримку санкційних заходів ЄС проти росії. Однак, вона переконана, що сьогодні потрібні наступні кроки, зокрема, запровадження повного ембарго на російські енергоносії: «На сьогодні, на жаль, 61% коштів, які росія щодня отримує від продажу своїх енергоресурсів, іде з Європейського Союзу. Це означає, що ці кошти йдуть через Газпромбанк, який не включений до санкційного списку. Через Газпромбанк російська федерація платить зарплати своїм воякам, які сьогодні вбивають українців і закуповує додаткову зброю та платить своїм підприємствам, які виробляють зброю. У такий спосіб, на жаль, де-факто відбувається фінансування терористичної діяльності російської федерації».

Голова Комітету також закликала підтримати Українську економіку, яка потерпає від війни та її наслідків. Близько 40% економіки зруйновано. «Нам потрібна допомога фінансова для того, щоби забезпечити соціальні виплати і базові потреби країни», - сказала вона.

Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що без покарання російського зла створення нового етапу в міжнародних відносинах, а також дотримання країнами правил функціонування вільного світу буде неможливим. «Тому ми просили би наших колег із італійського Парламенту ухвалити рішення стосовно того, що дії російської федерації на території України є актами геноциду. Ми переконані, що поступово ми зберемо, з вашою допомогою, з допомогою тих фахівців, яких інші країни до нас відряджають, докази того, що росія чинить злочини проти людяності, воєнні злочини і акти геноциду на нашій території. І через суди, і через спеціальний трибунал зможемо покарати винних у цій війні», - підсумувала голова Комітету.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17