Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь у конференції «Нова стратегічна концепція та війна в Україні: прокладання маршруту НАТО за мінливого геополітичного сценарію?», яка відбулася у Римі в рамках «Днів безпеки та оборони».

Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала учасників дискусії чесно відповісти на питання, чи справді за нинішніх умов працює Стаття 5 НАТО про колективну оборону? За цією Статтею у разі, якщо будь-яка з держав-членів Альянсу стає жертвою збройного нападу, усі інші без винятку члени НАТО вважатимуть цей акт збройним нападом на них усіх і вживатимуть заходів, щоб допомогти члену Альянсу, який зазнав нападу.

Голова Комітету переконана, що Північноатлантичний альянс має замислитися над своєю місією: «НАТО було створене для захисту Заходу та західних цінностей, а також щоб стримувати росію. І після завершення холодної війни НАТО перебувало в такому собі сплячому режимі. У 2014 році воно почало прокидатися. Але більше навіть не як інституція, а як окремі країни альянсу. І ще більше воно почало прокидатися після 24 лютого, після початку повномасштабної, безпідставної війни росії проти України».

Іванна Климпуш-Цинцадзе переконана, що ненадання Україні та Грузії Плану дій щодо членства в Альянсі у 2008 році було великою помилкою, яка призвела до зростання апетитів російської федерації. Сьогодні ж причиною війни росії проти України стало не розширення НАТО, а бажання путіна розширити російську імперію. Він це офіційно визнав: «Він заявив, що хоче продовжити роботу Петра першого, бо хоче зібрати землі російської імперії. Путін бачить не тільки Україну частиною цієї імперії. Він також переконаний, що Польща, Балтійські держави є частинами цієї імперії, більше того - він вірить, що і Фінляндія є частиною цієї імперії».

Альянс сьогодні, на думку голови Комітету, має зрозуміти, що головне завдання - це не тільки захист колективної безпеки, а здатність реагувати на виклики. Свого часу НАТО втрутилося у конфлікт на території колишньої Югославії, хоча сторони цієї війни не були членами НАТО. Тоді рішення було ухвалене Радою безпеки ООН. «Що робити нам сьогодні, коли членом Ради безпеки ООН є злочинець?», - зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона також наголосила, що усім, хто зараз говорить про кризу України мають усвідомити - це не криза України, а криза росії, бо не Україна створює проблему, а росія. Україна, за словами голови Комітету, хоче жити і будувати своє майбутнє за власним баченням та на основі демократичних принципів. Захід, натомість, на думку Іванни Климпуш-Цинцадзе, має вже зараз працювати над тим - з якою росією він матиме справу у майбутньому. І виходячи з цього, створювати нові сценарії та моделі поведінки.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17