Підтверджуючи готовність до продовження співпраці у сфері законодавчого забезпечення реформ та враховуючи високий фаховий рівень експертів програм Ради Європи Комітет звернувся до Директорату людської гідності, рівності та врядування Генерального директорату ІІ - з питань демократії Генерального секретаріату Ради Європи з пропозицією щодо надання експертного висновку до Плану відновлення за напрямом «Місцеве самоврядування» та до законопроектів, передбачених вказаним Планом відновлення по мірі їх підготовки та внесення на розгляд Верховної Ради України, а також організації відповідних консультацій та обговорень, підготовки оглядів щодо міжнародного досвіду у зазначених сферах.

План відновлення за напрямом «Місцеве самоврядування» напрацьовано в рамках роботи підгрупи Реформа місцевого самоврядування Робочої групи з питань державного управління, утвореній при Національній раді з відновлення України від наслідків війни.

Куратором вказаної підгрупи визначено народного депутата України, голову підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталія Безгіна.

У зазначеному Плані відновлення визначено ключові проблеми, цілі та етапи реформування у сферах місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою України, служби в органах місцевого самоврядування, виборчого законодавства. Кожен з етапів реформування включає розробку та прийняття парламентом законодавчого акта у відповідному напрямку правового регулювання.

Враховуючи, що саме Рада Європи є єдиною міжнародною організацією - розробником і гарантом стандартів у сфері місцевого самоврядування, Комітет у своєму зверненні наголосив, що питання реалізації Плану відновлення за напрямом «Місцеве самоврядування» набуває пріоритетного значення у системі багаторічних партнерських відносин Ради Європи та України.

Комітет переконаний, що підтримка з боку Ради Європи реалізації наведених вище ініціатив сприятиме подальшому вдосконаленню українського законодавства на засадах Європейської хартії місцевого самоврядування.

Також Комітет висловив щиру подяку за рішуче засудження Радою Європи військової агресії Російської Федерації проти України та непорушну підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17