Мій перший вірш написаний в окопі,

на тій сипкій од вибухів стіні,

коли згубило зорі в гороскопі

моє дитинство, вбите на війні.

«Моє дитинство, вбите на війні» - ці слова Ліни Костенко відображають біль душі сьогодення. Цього року навчальний рік закінчився на тлі трагічних подій загибелі дітей, порожніх класів та аудиторій, руйнування освітніх закладів. Ворог цинічно вкрав в українців свято останнього дзвоника, випускні вечори, щасливе і чуттєве прощання зі шкільним та студентським життям, учні та студенти завчасно подорослішали.

Країна-агресор стверджує, що наносить удари виключно по військових об'єктах нашої країни, проте численні факти та аргументи спростовують це твердження - російські війська руйнують школи та університети, дитячі будинки і садочки. За ініціативи команди Міністерства освіти і науки України здійснюється збір інформації про кількість пошкоджених і зруйнованих закладів освіти, а також втрати, завдані закладам внаслідок вторгнення росії в Україну. Так наразі в результаті збройної агресії росії в Україні пошкоджено та знищено від бомбардувань та обстрілів 1939 закладів освіти, 184 з них зруйновано повністю. Попередня сума збитків, заподіяних закладам освіти внаслідок відвертої російської агресії, становить понад 5 млрд доларів.

Органи державної та місцевої влади і вся українська спільнота ініціюють  не лише відновити освітню інфраструктуру у нашій країні, а й створити надсучасні заклади, які забезпечать гідні умови для розвитку підростаючого  покоління та здобуття українцями якісної освіти на рівні світових стандартів.

Окрім глобальної потреби у відновленні закладів та установ освіти і науки від наслідків вторгнення країни-агресора, пріоритетними потребами є засоби навчання, комп’ютерне та інше обладнання,  програмне забезпечення, освітні програми та інструменти, шкільні автобуси.

Так, за ініціативи Президента України Володимира Зеленського засновано національний бренд «UNITED 24» для об’єднання зусиль міжнародних партнерів, донорів, благодійників щодо підтримки України в захисті її незалежності, територіальної цілісності та суверенітету, а також у повоєнному відновленні (Указ Президента України від 17.05.2022 р. № 344/2022 «Про невідкладні заходи щодо об’єднання зусиль для підтримки України»).

В рамках національної платформи «UNITED 24» створено «єдине вікно» для пожертв від благодійних організацій, міжнародних партнерів та громадян з метою підтримки України для потреб оборони та відновлення України (постанова Кабінету Міністрів України від 19.04.2022 р. № 472 «Деякі питання використання коштів, що надходять на офіційні рахунки для пожертв на підтримку України»).

З огляду на значні руйнування освітньої інфраструктури та необхідність її відновлення, розуміючи важливість створення належних умов для чергового навчального року, Урядом прийнято рішення про відкриття в межах «UNITED 24» окремого рахунку Міністерству освіти і науки України для надходження коштів для задоволення потреб освіти і науки (постанова Кабінету Міністрів України від 13.05.2022 р. № 586).

Відкриття такого рахунку дозволить отримувати кошти у національній та іноземній валюті від фізичних та юридичних осіб, резидентів і нерезидентів, як благодійну пожертву, гуманітарну допомогу, гранти та дарунки для вирішення найбільш нагальних проблем в галузі освіти і науки.

 Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет з цього приводу зазначив: «Підтримати українську освіту та допомогти її відновити можна в межах ініційованого Президентом України Володимиром Зеленським проекту UNITED 24. Офіційна платформа захищає від затримок, шахрайства та посередників і, найголовніше, - працює прозоро. Відтепер кожен охочий може зробити свій внесок у підтримку української освіти, щоб наші діти продовжували навчальний процес, а викладачі могли надавати якісні освітні послуги».

Разом з цим, з метою ліквідації руйнівного візиту до нашої країни рашистів, Офіс Президента України у співпраці з ЮНІСЕФ розробив попередній план відновлення зруйнованих шкіл до 1 вересня цього року. За інформацією заступника керівника Офісу Президента Кирила Тимошенко доручення відновити якомога більше шкіл до Дня знань дав Президент України.

Окремо також слід відмітити, що під час візиту наприкінці травня до України Прем’єр-міністра Фінляндської Республіки Санни Марін між Україною та Фінляндією було підписано угоду про продовження реалізації проекту «Фінська підтримка реформи української школи» до 2023 року. Такий проект передбачає фінансову підтримку освітньої реформи з боку Фінляндії у розмірі до 6 млн євро та до 2 млн євро з боку Європейського Союзу.

«З початку агресії росії у 2014 році Фінляндія нам допомагала на усіх міжнародних майданчиках, надала значну підтримку у просуванні реформ в Україні, зокрема у сфері освіти. Ми високо цінуємо й ніколи не забудемо солідарність фінського народу, його моральну підтримку та численні пожертви для міжнародних гуманітарних організацій на допомогу Україні», - зазначив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Необхідно відмітити, що Урядом вживаються усі можливі заходи для виконання у повному обсязі зобов’язань перед освітньою спільнотою, зокрема щодо забезпечення необхідним ресурсом для виплати заробітної плати і оплати відпусток педагогічним та науково-педагогічним працівникам. Водночас, у деяких регіонах існують затримки з виплатами, основними причиною яких є ведення активних воєнних дій, тимчасова окупація окремих територій. За таких обставин питання виплат є складним, однак, у кожному окремому випадку Урядом та місцевими адміністраціями вишукуються можливі шляхи вирішення питань, але у будь-якому разі усі виплати буде проведено обов’язково.

Страшним лихом і незагойними ранами увірвалась у наше життя війна. Війна, яка триває зараз – це не жахливий сон, а страшенний період нашої історії. Сьогодні діти та молодь стали тією верствою населення країни, яка відчуває на собі найбільшу відповідальність за майбутнє держави.

Сфера освіти, як і всі сфери життя суспільства, зазнала суттєвих змін в умовах воєнного стану. Усі ми вчилися та продовжуємо вчитися жити в цих нових умовах.

Члени Комітету з питань бюджету підтримують усі ініціативи Президента України, Уряду, міжнародних організацій, громадянського та освітнього суспільства, спрямовані на відбудову зруйнованої освітньої та наукової інфраструктури, і закликають всіх небайдужих долучатися до відновлення освітянських закладів, адже спільними зусиллями ми зможемо подолати всі труднощі та створити умови для майбутнього нашої держави, її відродження та розвитку.

Ми усі віримо у нашу перемогу, дякуємо нашим воїнам, які боронять незалежність нашої держави, для того, щоб життя продовжувалось, щоб світило сонце і сміялись наші діти у рідній Україні!

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15
16 квітня 2024 19:30
15 квітня 2024 17:55
12 квітня 2024 18:50
11 квітня 2024 13:15
11 квітня 2024 13:07
11 квітня 2024 12:57
11 квітня 2024 09:45
27 березня 2024 12:27