Делегація депутатів національних парламентів держав-учасниць ЄС міжпарламентської мережі «Об’єднані для України» (U4U- United for Ukraine) у межах візиту до України здійснила робочу поїздку до смт Бородянка та міст Буча та Ірпінь Київської області.

Європейські законодавці оглянули руйнування, спричинені ракетно-бомбовими і авіаударами по цих містах та відвідали місця масового поховання цивільних українців, вбитих та закатованих російськими окупантами. У коментарях щодо побаченого та почутого від представників місцевих громад, вони були консолідовані у необхідності надання Україні статусу кандидата у ЄС і незворотності покарання росії за здійснення злочинів на території України.

«Ми приїхали з метою створення коаліції для вирішення питання щодо членства України у Європейському Союзі», - заявив член Сейму Литовської Республіки Жигімантас Павільоніс. Він повідомив, що до міжпарламентської мережі «Об’єднані для України» (U4U) входить приблизно 300 осіб, 16 з яких здійснюють цей візит. «Наша мета – зробити все для того, аби Європа захищала Україну так, як вона захищає Балтійські країни».

За словами депутатки Литовського Парламенту Довіле Шакалієне, «що стосується України - у нас один голос: ми вимагаємо, щоб Україні дали статус кандидата в ЄС невідкладно». «Одночасне об’єднання сьогодні інтеграційного руху України до Євросоюзу і НАТО означає не тільки гарантії європейського майбутнього України, але й гарантії того, щоб ця війна, яка зараз йде, не розповсюджувалась», - наголосила депутатка Сейму Литовської Республіки.

Депутат Німецького Бундестагу Міхаель Бранд висловив переконання у необхідності надання Україні фінансової та мілітарної допомоги, а також підтримки її євроінтеграційнім прагненням. «Україні необхідно дати позитивний сигнал на шляху до євроінтеграції, оскільки Україна сьогодні захищає всіх нас. А ті люди в Європі, які вірять словам путіна, мають сюди приїхати і подивитися на ці зруйновані будинки. Вони мають зрозуміти, що тут жили мирні люди, на яких кидали бомби», - заявив Міхаель Бранд.

Своєю чергою, депутат Італійського Парламенту Андреа Романо, зазначив: «Те, що зробив путін – це злочин проти людяності та проти європейських цінностей». Тому, переконаний італійський політик, «найкраща охорона для України від путіна – це запросити Україну стати членом Європейського союзу, аби він зрозумів, що такого не має бути ані в Україні, ані у будь-якому іншому місці».

Допомогти Україні і фінансово, і озброєнням, щоб вона, як щит Європи, могла захистити тих, хто поділяє європейські цінності, закликав Депутат Риксдагу Королівства Швеція Йоар Форссел: «Дуже важливо щоб у цій війні Україна отримала перемогу, а росія - поразку. І для цього дуже важливо щоб Україна стала частиною Європи, частиною Євросоюзу».

«У Португалії, незалежно від політичних уподобань, всі підтримують Україну. І у Португалії, і в Європі ми маємо об’єднатися заради України», - заявив член Португальського парламенту Франсішку Лейте і додав: «Настав час політичного та демократичного консенсусу. Тому у Португалії ми щиро підтримуємо надання Україні статусу кандидата, щоб Україна могла стати частиною Євросоюзу». На його переконання, «в Україні треба все відбудувати, і для цього потрібно відповідне фінансування за участі і державних, і приватних структур, а також дії на кшталт плану Маршала».

Депутат Парламенту Італійської Республіки Массімо Унгаро зазначив, що «в Італії з жахом спостерігають за російською атакою, яка відбулася проти України - вільної демократичної держави». «Історія учить, що ми маємо зробити вибір. І зараз ми хочемо стати на сторону українських братів і бачити Україну частиною Європейського союзу. Це ваша історична доля. Слава Україні!», - резюмував він.

Делегацію представників європейських парламентів супроводжували народні депутати України. Зокрема, Богдан Яременко висловив подяку членам делегації європейських парламентів за допомогу, яку їхні країни надають українцям. «Вони шоковані побаченим і хочуть нам допомогти у війні, у нашому бажанні набути членства у Євросоюзі», - сказав політик і додав: «Я би хотів передати і нашим громадянам, і нашим Збройним Силам, а головне - і нашим ворогам, що у нас кращі друзі, у нас їх більше, і у нас вони сильніші».

За словами народного депутата Володимира Ар'єва, члени делегації європейських національних парламентів побачили у Бородянці, Бучі та Ірпіні все те, що руйнує московську пропаганду: розгромлені будівлі, понівечені долі людей. «Ми маємо бути єдині в прагненні добитися для України і допомоги, і підтримки на всіх напрямках. І саме тому кожен такий візит – це та крапля, яка додає сили всім друзям України у боротьбі з новим фашизмом 21 століття», - резюмував народний депутат України Володимир Ар'єв.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15
16 квітня 2024 19:30
15 квітня 2024 17:55
12 квітня 2024 18:50
11 квітня 2024 13:15
11 квітня 2024 13:07
11 квітня 2024 12:57
11 квітня 2024 09:45
27 березня 2024 12:27