Третій місяць триває повномасштабна війна, розпочата росією проти України. Війна змусила змінити всі сфери суспільного життя. Деякі з українських міст зазнали катастрофічних руйнувань, а їхні мешканці опинились на межі гуманітарної катастрофи.

Беззаперечно ключове завдання держави в умовах сьогодення - це оборона держави та відсіч військ окупанта з території нашої країни. Проте, незважаючи на вкрай напружену ситуацію з наповненням державного бюджету та необхідність спрямування величезного ресурсу на потреби національної безпеки та оборони, держава продовжує виконувати зобов’язання з виплати пенсій та допомог соціально вразливим верствам населення, водночас започатковуючи нові види допомог для тих людей, які найбільше постраждали від війни, перебували в зоні бойових дій та змушені були покинути свої домівки.

В складних умовах воєнного стану особливої уваги та допомоги потребують насамперед пенсіонери. В Україні налічується понад 10,8 мільйонів громадян пенсійного віку. Станом на 1 квітня 2022 року за інформацією Пенсійного фонду України середній розмір пенсії становив 4 370,45 гривень, а мінімальна пенсія з 1 січня цього року установлена у розмірі 1 934 гривні, при цьому за даними Міністерства соціальної політики України орієнтовний фактичний розмір прожиткового мінімуму, для осіб, які втратили працездатність, в цінах січня поточного року становив 3 962 гривень.

          В умовах війни держава вчасно та в повному обсязі спрямовує кошти банкам та АТ «Укрпошта» для виплати пенсій. Так, за інформацією Пенсійного фонду України на пенсійні виплати за травень спрямовано 48,7 млрд грн, у тому числі 10,6 млрд грн - на виплату пенсій через АТ «Укрпошта», 38,1 млрд грн - через уповноважені банки. При цьому, уповноваженими банками зараховано на рахунки пенсіонерів 100 % отриманих коштів, а АТ «Укрпошта» станом на 30 травня цього року доставлено 87,93% отриманих коштів.

          Для людей, які у період військових дій змінили своє місце проживання на території України, та одержували соціальні виплати через АТ «Укрпошта» Уряд передбачив особливий порядок продовження цих виплат за новим місцем проживання на період введення воєнного стану /постанова Кабінету Міністрів України від 26.02.2022 р. №162/. Максимально спрощено механізм зміни способу виплати пенсії, перш за все пенсіонер має повідомити орган Пенсійного фонду України або орган соціального захисту або через контакт-центр АТ «Укрпошта» про зміну місця свого проживання. У разі неможливості здійснювати уповноваженими банками виплати пенсій, їх виплата здійснюється шляхом переказу коштів одержувачу без відкриття рахунка через АТ «Ощадбанк».

          Для забезпечення збалансованості показників бюджету Пенсійного фонду України та покриття його дефіциту у державному бюджеті на 2022 рік заплановано кошти у обсязі 200,6 млрд гри (уточнений план з урахуванням змін відповідно до постанови Уряду від 01.04.2022 № 401 та Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2022 рік", прийнятого Верховною Радою України  31 травня 2022 року). Такі кошти державного бюджету щомісяця використовуються у повному обсязі відповідно до затвердженого в установленому порядку плану на звітний період.

Проте, станом на 01.05.2022 загальний обсяг заборгованості Пенсійного фонду України за позиками за рахунок коштів єдиного казначейського рахунку (далі – ЄКР) /з урахуванням заборгованості попередніх років/ становив 84,9 млрд грн і збільшився з початку року на 14,6 млрд грн, що свідчить про погіршення фінансового стану фонду і збільшення його залежності від ресурсів державного бюджету та позик за рахунок коштів ЄКР. Питання наявності заборгованості Пенсійного фонду України за позиками за рахунок коштів ЄКР постало не в цьому році, хоча має ще більший прояв в умовах війни і потребуватиме системного вирішення по її завершенню.

Разом з цим, Міністр соціальної політики України Марина Лазебна повідомляла про те, що за чотири місяці цього року сума доходів Пенсійного фонду України (включаючи власні надходження від єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, розподілені на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування) перевищувала доходи фонду за аналогічний період минулого року, зауваживши на тому, що відповідальний бізнес під час війни продовжує сплачувати податки та соціальні внески.

Народні депутати України - члени Комітету з питань бюджету підтримують рішення та заходи Уряду щодо соціального захисту пенсіонерів під час війни та забезпечення виплати пенсій, які дозволяють подолати перешкоди воєнного часу, пов’язані із виплатою та доставкою коштів безпосередньо отримувачам таких виплат. У Комітеті розуміють і висловлюють слова вдячності всім міжнародним партнерам, які надають Україні фінансову підтримку, аби держава повною мірою могла виконувати всі свої соціальні й гуманітарні зобов’язання.

Допомога людям триває! Маємо бути єдині, як ніколи!

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17