Сьогодні на своєму засіданні Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянув проєкт Постанови про Звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО) щодо позбавлення Російської Федерації статусу держави-члена ЮНЕСКО (реєстр. №7394).

Незважаючи на заклики світової спільноти та норми міжнародного права, Російська Федерація не припиняє знищення українських населених пунктів. Наслідком її агресії є численні жертви серед цивільного населення та військового складу. Загарбники руйнують національну інфраструктуру та об’єкти культурної спадщини.

Найбільших втрат на культурному фронті завдано у результаті перманентних артилерійських обстрілів, авіа- та ракетних ударів.

На сьогодні зафіксовано більш ніж 350 свідчень злочинів проти культурної спадщини, вчинених російськими окупаційними військами на території України:  пошкодження старовинних будівель (пам‘яток архітектури), пам’ятників, релігійних споруд, творів мистецтва, пам’яток природи, будівель закладів культури - театрів, музеїв, бібліотек; руйнування археологічних об’єктів - курганів, валів давніх земляних укріплень, місць розкопок; захоплення та пограбування музеїв, бібліотек та інших закладів культури.

Комітет, безумовно, підтримує подану ініціативу щодо Звернення Верховної Ради України та вважає, що за систематичного порушення Російською Федерацією міжнародного гуманітарного права, зокрема й міжнародних договорів про охорону культурної спадщини,  Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО) мала б розглянути питання позбавлення Росії статусу держави-члена ЮНЕСКО.

«Постанова значно підсилить переговорний процес щодо цього питання», - наголосив голова Комітету Микита Потураєв. Водночас, за його словами, треба розуміти, що статутними документами ООН процес виключення держави-члена із такої організації чітко не врегульований, і потребує більше часу, ніж би нам хотілося.  

Зазначимо, що 13 березня 2022 року Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики звертався із відкритим листом до Організації Об‘єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (UNESCO) з аналогічним закликом про позбавлення Росії членства у ЮНЕСКО.

Крім того, цю тему курує Міністерство культури та інформаційної політики України, яке вже неодноразово закликало припинити членство держави-агресора в ЮНЕСКО.

Також учасники засідання обговорили стан опрацювання законопроєкту, розробленого на основі проєктів Законів про внесення змін до деяких законів України щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах та заборони відтворення музичної продукції походження держави-агресора (реєстр. №7273) та про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки національного музичного продукту та обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора (реєстр. №7273-1).

Над спільною редакцією працював профільний підкомітет з питань музичних індустрій.

Наприкінці засідання Комітет переглянув своє рішення від 16 лютого 2022 року до проєкту Закону України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження» (реєстр №6287, друге читання) відповідно до частини другої статті 118 Регламенту Верховної Ради України.

Нагадаємо, законопроєктом передбачено відшкодування витрат на оренду приміщень книгарням, які продають книжки українською мовою (а також, за бажанням, мовами ЄС і корінних народів України) та надання сертифіката на придбання книжок українською мовою при народженні дитини і при досягненні дитиною 14-річного віку. 

Зважаючи на економічну ситуацію в Україні, до якої призвело повномасштабне вторгнення Російської Федерації на територію нашої держави, реалізувати ці механізми здається можливим завдяки фінансовій допомозі дружніх країн. У такий спосіб вони зможуть підтримати книговидавничу справу в Україні.

Цей законопроєкт Комітет рекомендував Верховній Раді України ухвалити в другому читанні та в цілому.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

17 травня 2024 14:15
16 травня 2024 20:05
09 травня 2024 18:10
09 травня 2024 18:07
09 травня 2024 18:04
09 травня 2024 18:01
09 травня 2024 17:58
09 травня 2024 17:55
09 травня 2024 17:53
09 травня 2024 17:51