Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь у дискусії Всесвітнього економічного форуму, який зараз відбувається у швейцарському Давосі.

Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що єдиним можливим завершенням війни в Україні має бути перемога України і цілковита поразка росії: «Щоб вижити - ми маємо перемогти. Якщо ми цього не досягнемо - це означатиме, що росія і далі матиме можливість напасти знову». Водночас вона зазначила, що будь-які переговори з ворогом неможливі, бо вони означали б чергове замирення агресора: «Воєнні злочини, злочини проти людяності, геноцид проти українського народу не дає більше жодної можливості говорити про якісь компроміси між нами та тими, хто прийшов нас убивати».

За словами голови Комітету, і росія, і Захід перед повномасштабним вторгненням не дооцінили Україну: «Нам давали від 24 до 48 годин. І в росії, і на Заході думали, що саме стільки ми протримаємось. І ось минуло три місяці. Попри всі варварські злочини окупантів, попри вбивства, згвалтування і тортури, Україна тримає оборону. Нам це вдається завдяки героїзму українського народу, єдності і підтримці вільного світу. Це росія не дооцінила. Однак ми досі потребуємо ще більше важкої зброї, ще потужніших санкцій, ще більше єдності всередині країни і з нашими союзниками».

Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що у багатьох напрямах європейської політики щодо України та росії відбулися справді тектонічні зміни, однак ці зміни мають бути ще швидшими і масштабнішими. «Перед Європою зараз стоїть питання цінностей - чи вони тільки декларують свої цінності чи готові справді їх захищати і за них боротися. У практичному сенсі це означає, зокрема, - чи готові вони допомагати важкою зброєю Україні і відмовитися від російських енергоносіїв», - сказала голова Комітету.

Вона також закликала світ замислитися над тим, з якою росією він матиме справу після завершення цієї війни: «Ми не маємо права повторити помилку, якої світ припустився після холодної війни, коли росії дозволили піднятися. Після нинішньої війни ми маємо зробити все, щоб у росії не було найменшої можливості напасти на когось знову».

Сьогоднішня війна, за словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, - це протистояння людяності і нелюдяності, світу і антисвіту. Це битва між тими, хто поважає порядок і міжнародне право і тими, хто намагається його дискредитувати. І від того, як далеко Путіну дозволять зайти сьогодні - залежатиме яким буде світовий порядок завтра.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

27 березня 2024 12:27
26 березня 2024 14:11
26 березня 2024 11:54
22 березня 2024 18:01
22 березня 2024 13:21
21 березня 2024 20:15
21 березня 2024 14:49
21 березня 2024 14:36
21 березня 2024 14:19
21 березня 2024 14:13