Іванна Климпуш-Цинцадзе та Перший заступник Вадим Галайчук разом з колегами-депутатами з міжнародної мережі «Об’єднані для України», відпрацювали насичений візит до Берліна.

В рамках візиту провели зустрічі в офісі канцлера Німеччини, у комітетах Бундестагу - у закордонних справах, з питань оборони, а також із європейських справ. Говорили з представниками групи дружби Україна-Німеччина в німецькому парламенті, керівниками різних фракцій і керівництвом Міністерства закордонних справ, аналітичних центрів Німеччини.

Під час цих зустрічей виділили два головні пріоритети спільної роботи: пришвидшення надання Німеччиною важкої зброї Україні, а також лідерство Німеччини в наданні Україні кандидатського статусу на членство в ЄС уже в червні.

Окремо наголошували, що спільне завдання України та союзників – це поразка росії у війні, яку вона розв’язала проти України та всього вільного світу.

Голова Комітету переконана, що багато німецьких політиків добре відчувають настрої свого суспільства, яке в переважній більшості підтримує Україну. За три місяці повномасштабної війни у ставленні німецьких політиків до України відбулися тектонічні зміни. Німеччина вже робить дуже багато. Вона прихистила близько 700 тисяч українських біженців. Берлін надає значну фінансову допомогу, певну зброю, координує свої зусилля в G7, докладає зусиль для санкційного тиску на рф, зокрема підтримуючи зараз ембарго на російську нафту.

Водночас у високих кабінетах виконавчої влади, де ухвалюються остаточні рішення, досі бракує розуміння нагальності потреб України у важкій зброї. Тому українські парламентарі зверталися до німецьких колег (після їхньої резолюції про надання Україні такої зброї) із закликом використати свої важелі тиску та контролю, аби пришвидшити цей процес.

Щодо кандидатського статусу на вступ України до ЄС у Німеччині, на жаль, консенсусу немає. Аргументи противників починаються з того, що це, мовляв, несправедливо стосовно деяких країн Західних Балкан, і завершуються бюрократичними перешкодами. Україна ж наполягає, що це важливе політичне рішення, яке заякорить рух до ЄС і дасть Україні можливість далі трансформуватися, відповідно до мрій і очікувань 92% українців.

Іванна Климпуш-Цинцадзе впевнена, що українській делегації, разом з колегами з ініціативи «Об’єднані для України» вдалося навести ті аргументи, які переконають Німеччину в необхідності надати Україні кандидатський статус якнайшвидше. «Це було би підтвердженням того, що лише український народ, а не росія, вирішує долю України, що питання нашої європейської інтеграції - це виключно наше з партнерами питання» - сказала голова Комітету.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

17 квітня 2024 20:15
16 квітня 2024 19:30
15 квітня 2024 17:55
12 квітня 2024 18:50
11 квітня 2024 13:15
11 квітня 2024 13:07
11 квітня 2024 12:57
11 квітня 2024 09:45
27 березня 2024 12:27
26 березня 2024 14:11