Триває 85-й день протистояння України військовій агресії росії.

На сьогодні питання продовольчої кризи в Україні та світі залишається актуальним.

Пшениця є ключовим товаром для забезпечення продовольчої безпеки. Україна завжди пишалася вирощуванням зернових культур, а до початку війни була одним із найбільших у світі експортером пшениці та виробником кукурудзи. Наразі багато країн залежать від постачання української пшениці.

Війна росії в Україні створила «світову кризу» - з такою заявою виступила міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок в суботу 14 травня на зустрічі міністрів країн «Групи семи», яка відбулася у Німеччині, де брали участь міністри закордонних справ України та Молдови. Посадовці виступили із низкою заяв, у тому числі на підтримку України, закликали до більшої економічної та політичної ізоляції росії, а також наголосили на важливості координації із подолання продовольчої та енергетичної криз у світі, яку викликала війна.

У заяві G7, зокрема, йдеться: «Агресивна війна росії викликала одні з найбільш суворих криз у сфері продовольства та енергетики за сучасну історію, що тепер становить загрозу для вразливого населення у світі».

Анналена Бербок також заявила журналістам про важливість забезпечення логістики для поставок зерна з України. За словами посадовиці 50 мільйонів людей в Африці та на Близькому Сході зіткнуться з голодом у наступні місяці, якщо не розв'язати питання поставок.

За даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, у ході робочого візиту української делегації на Конференцію міністрів сільського господарства G7 відбулася двостороння зустріч Міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Сольського із Міністром сільського господарства США Томасом Джеймсом Вілсеком.

Під час зустрічі сторони обговорили партнерство в напрямі збільшення Україною експортних обсягів зернових та можливості підтримки українських аграріїв, а також можливості створення Організації країн-експортерів зерна для продовольчої безпеки у світі, який координуватиме потребу та виробничу спроможність щодо зернових та сприятиме розвитку вільної торгівлі.

Міністр сільського господарства США висловив свою підтримку Україні та засудив дії російських окупантів, які провокують глобальний голод у світі.

Наразі, армія рф продовжує красти зерно зі сховищ з тимчасово окупованих територій. «На сьогодні ми маємо підтверджені факти, що декілька сот тисяч тонн зернових було вивезено сумарно з Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецької областей», - сказав перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства Т.Висоцький в ефірі національного марафону.

На сьогодні в чорноморських портах України заблоковано мільйони тон зерна, внаслідок чого український експорт зерна значно зменшився.

Не дивлячись на протистояння російським загарбникам, в Україні відбулася посівна кампанія. За даними Міністерства аграрної політики та продовольства України - Вінницька, Волинська, Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська, Кіровоградська, Львівська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Тернопільська та Хмельницька області повністю завершили сівбу ярих культур ранньої групи. У загальному результаті майже 90% прогнозованих під ярі культури ранньої групи площ, вже засіяно. На Волині, Вінниччині, Кіровоградщині та Дніпропетровщині засіяно ярої пшениці на 10-15% більше, від показників минулого року.

А поки Збройні сили України захищають нас на фронті, ми маємо прикласти всіх зусиль, щоб в Україні та світі був хліб. Адже, хліб українці називають: «святим», «Божим даром», «батьком», «годувальником», «головою», «розпорядником» - який в нас хочуть зухвало відібрати російські окупанти.

Щиро дякуємо усім учасникам кола країн G7 щодо не байдужості підтримки нашої країни, вкрай нелегкий, для неї час, зокрема, щодо сільськогосподарського сектору.

З метою забезпечення продовольчої безпеки у світі необхідно, щоби країни G7 організували  гуманітарний коридор у Чорному морі для постачання української пшениці та вільної торгівлі продовольством.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

19 травня 2024 13:10
17 травня 2024 14:15
16 травня 2024 20:05
09 травня 2024 18:10
09 травня 2024 18:07
09 травня 2024 18:04
09 травня 2024 18:01
09 травня 2024 17:58
09 травня 2024 17:55
09 травня 2024 17:53