У Комітеті з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів розпочинається робота по доопрацюванню до другого читання законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність» за реєстр. №5371.

Засідання відповідної робочої групи під головуванням секретаря Комітету Миколи Бабенка заплановане на 20 травня 2022 року.

Нагадуємо, що 12 травня 2022 року проект Закону за реєстр. №5371 був прийнятий Верховною Радою за основу із скороченням строку підготовки до другого читання.

Це черговий законопроект, розроблений з початку 2022 року народними депутатами з метою осучаснення застарілого трудового законодавства відповідно до вимог ринкової економіки. «В умовах сучасних економічних реалій вкрай жорстка зарегульованість трудових відносин суперечить принципам ринкового саморегулювання, сучасного організаційного і кадрового менеджменту, не відповідає актуальним потребам ринку праці та створює численні необґрунтовані бюрократичні перепони як для самореалізації найманих працівників, так і для підвищення конкурентоздатності роботодавців», - вважають розробники законодавчої ініціативи.

Положення вищевказаного законопроекту передбачають:

- запровадження договірного режиму регулювання трудових відносин для окремих категорій працівників та для суб’єктів малого і середнього підприємництва;

- реалізацію принципу свободи праці та свободи трудового договору;

- зменшення бюрократичного навантаження на суб’єктів господарювання - роботодавців;

- збереження основних загальновизнаних трудових права і гарантій найманих працівників.

Так, зокрема, змінами до чинного законодавства пропонується запровадити договірний режим регулювання трудових відносин з можливістю на власний розсуд та за взаємною згодою сторін включати до письмового трудового договору положення стосовно виникнення і припинення трудових відносин, норм праці, розміру заробітної плати, надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат, норм робочого часу та відпочинку та інших прав і гарантій, які визначені Кодексом законів про працю України.

Введення договірного режиму регулювання трудових відносин пропонується для взаємодії між:

- працівником та роботодавцем, який є суб'єктом малого або середнього підприємництва з кількістю працівників за звітний період (календарний рік) не більше 250 осіб;

- роботодавцем та працівником, розмір заробітної плати якого становить на місяць понад 8 розмірів мінімальних заробітних плат.

Договірний режим не поширюється на трудові відносини, що виникають між працівниками та роботодавцями, які є юридичними особами публічного права.

Таким чином створюється можливість визначення безпосередньо трудовим договором індивідуальних умов праці працівника.

За словами авторів законопроекту, при підготовці проекту акту було враховано міжнародний досвід і практики державного регулювання трудових відносин у США, Японії, Франції, Іспанії, Швейцарії та інших країнах.

Розробленню законопроекту передували численні громадські обговорення та консультації з представниками суб’єктів малого і середнього підприємництва.

Перед винесенням законопроекту на розгляд Верховної Ради його редакцію до другого читання буде доопрацьовано у Комітеті з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів за участі, зокрема, представників центральних органів виконавчої влади, організацій роботодавців та окремих організацій профспілок, науковців.

Довідково:

Концепцію проекту Закону було презентовано на засіданні і підтримано учасниками Національної Ради Реформ, яка відбулась під головуванням Президента України 19 березня 2021 року.

Проект Закону на базі схваленої Національною Радою Реформ при Президентові України концепції було розроблено громадською організацією «Офіс простих рішень та результатів» спільно з народними депутатами, бізнес-асоціаціями «Українська Рада Бізнесу» та «Спілка Українських Підприємців» та за технічної підтримки експертів Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17
24 квітня 2024 15:12
24 квітня 2024 15:09
24 квітня 2024 15:05
24 квітня 2024 15:01
24 квітня 2024 12:57