Члени парламентів держав Договірних Сторін Енергетичного Співтовариства та Європейського парламенту зустрілися сьогодні в Брюсселі в межах Парламентського Пленуму Енергетичного Співтовариства.

Мета Парламентського Пленуму Енергетичного Співтовариства цього року - обговорити та знайти підходи до вирішення спільних енергетичних проблем в умовах російсько-української війни, розглянути способи розширення та зміцнення європейського енергетичного ринку, а також обговорити спільне досягнення цілей Європейської зеленої угоди.

У присутності Єврокомісарки з питань енергетики Кадрі Сімсон депутати Європейського парламенту та делегати парламентів держав Договірних Сторін Енергетичного Співтовариства обговорили питання посилення енергетичної безпеки Європи в умовах широкомасштабного вторгнення росії в Україну. Також було порушено питання підтримки енергетичного сектору України та Молдови та продовження інтеграції української енергосистеми до європейського енергетичного простору.

Головуючим на Парламентському Пленумі був делегат від України, Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

У своєму виступі Андрій Герус зазначив: «Україна вдячна своїм партнерам з ЄС та Енергетичному Співтовариству за те, що вони прийшли на допомогу в ці трагічні часи. Війна – це тривожний сигнал для нашої спільної енергетичної безпеки. Позбавлення залежності від російських енергоресурсів та прискорення переходу на чисту енергію мають вирішальне значення для зміцнення енергетичного сектору».

Голова комітету Європейського парламенту з питань промисловості, досліджень та енергетики Крістіан-Сільвіу Бушой сказав, що оскільки війна в Україні змінює енергетичну політику ЄС, європарламентарі повинні шукати спільні рішення для забезпечення доступної, стійкої та безпечної енергії для європейських країн та їх громадян.

«Інтеграція енергетичного ринку з нашими сусідами має вирішальне значення для зміцнення енергетичної безпеки ЄС та досягнення цілей Європейської зеленої угоди», - заявив Крістіан-Сільвіу Бушой.

Учасники Пленуму також розглянули питання прискорення реалізації цілей Європейського зеленого курсу з метою посилання енергетичної незалежності Європи.

Зазначимо, що Україна з 1 грудня почала головувати в Енергетичному Співтоваристві терміном на один рік, прийнявши естафету від Сербії. Для України співпраця з Енергетичним Співтовариством є гарантією прискорення європейської інтеграції. Також це майданчик, в межах якого Україна має можливість вирішувати важливі питання з країнами Європейського Союзу та Договірними Сторонами Енергетичного Співтовариства.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17
24 квітня 2024 15:12
24 квітня 2024 15:09
24 квітня 2024 15:05
24 квітня 2024 15:01
24 квітня 2024 12:57