Через війну, яку розв’язала росія в Україні та блокаду українських морських портів, зруйновано український експортний потенціал. Відповідно українська сільськогосподарська продукція не може бути експортована та доставлена за призначенням, а це загрожує глобальній продовольчій безпеці.

Єврокомісія запропонувала план допомоги Україні із експорту сільськогосподарської продукції. Комплекс заходів, який має назву «Шляхи солідарності» створили, щоб забезпечити Україні можливість експортувати зерно, а також імпортувати необхідні нам товари - від гуманітарної допомоги до кормів для тварин і добрив.

Для подолання загрози глобальній продовольчій безпеці Єврокомісія з країнами-членами ЄС працюватиме над:

• збільшенням кількості вантажних засобів - суден та вантажівок;

• покращенням пропускної здатності транспортних мереж і перевантажувальних терміналів;

• лібералізацією митних операцій та перевірок;

• збільшенням потужностей для зберігання українського експорту.

Про допомогу ЄС Україні експортувати зернові, заблоковані росією у морських портах України, заявив Високий представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель.

Країни ЄС вже допомагають Україні створювати нові логістичні ланцюги для експорту аграрної продукції, шляхом пришвидшення проходження процедур на кордоні під час транспортування української продукції. Всі прикордонні країни відгукнулись на проблему експорту зернових з України до третіх країн і, або вже значно спростили процедури оформлення вантажних перевезень, або активно працюють над цим.

Так, 16 травня 2022 року у Варшаві Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський зі своїм польським колегою Віце-прем'єр-міністром, Міністром сільського господарства та розвитку сільських районів Генріком Ковальчиком підписали спільну заяву, яка зафіксувала результати переговорів сторін, зокрема, щодо спрощення експорту українських зернових.

У спільній заяві, серед іншого, сторони зафіксували:

перегляд польською стороною вимог до контролю транзитних вантажів з зерном з України, що забезпечить можливість здійснення транзиту зерна у всіх пунктах пропуску на державному кордоні Польщі та України;

забезпечення можливості транзиту зернових на прикордонних інспекційних постах Верхрата - Рава Руська, Медика - Шегіні, Кросьценко - Смільниця;

збільшення кількості польських ветеринарних інспекторів на призначених прикордонних інспекційних постах до 19 осіб;

роботу польських інспекторів в режимі 24/7 у найбільш завантажених пунктах.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15
16 квітня 2024 19:30
15 квітня 2024 17:55
12 квітня 2024 18:50
11 квітня 2024 13:15
11 квітня 2024 13:07
11 квітня 2024 12:57
11 квітня 2024 09:45
27 березня 2024 12:27