Освітній центр Верховної Ради України до 32-ї річниці українського парламентаризму провів експертний круглий стіл на тему: «Громадянська парламентська просвіта в умовах війни: зміст, форми, технології» у форматі відеоконференції на платформі ZOOM.

Захід відбувся у форматі дискусії, під час якої було обговорено питання: ролі суб'єктів політики (Парламенту, Уряду, місцевої влади та громадянського суспільства) у становленні громадянської парламентської просвіти під час воєнного стану та перспективи розвитку в майбутньому; результатів аналітичного огляду законодавчих актів і нормативних документів, які визначають основні цілі, зміст та завдання громадянської освіти у змісті загальної середньої освіти в Україні.

Із вітальним словом до учасників заходу звернувся Керівник Апарату Верховної Ради України Вячеслав Штучний. «Парламент - це місце де приймалися найважливіші державні рішення, що визначали долю країни. Так було і 32 роки тому, так відбувається і зараз. Парламент і надалі буде працювати для народу України, наближаючи перемогу», - зазначив Вячеслав Штучний.

Також із вітальним словом звернувся директор Офісу Демократії та Врядування USAID Марк Елінгстад. Він розповів про закордонний досвід формування механізмів публічної політики шляхом взаємодії суспільства та представників Парламенту в межах громадянської парламентської просвіти.

Директор Програми USAID «РАДА: наступне покоління» Ігор Когут під час своєї промови зазначив: «Тема заходу є надзвичайно важливою, адже ми боремося за свою свободу та незалежність - і вся увага та зусилля прикуті до цього, але з іншого боку, у нас щодня виникають ті потреби, на котрі ми мусимо реагувати, і якраз питання просвіти є одним із них». Ігор Когут наголосив, що діяльність Освітнього центру під час війни відображає інформаційну та інституційну суб’єктність Парламенту.

В обговоренні взяли участь народні депутати України: перша заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Ірина Констанкевич,; секретариня Комітету з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа; голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина; голова підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти Комітету з питань освіти, науки та інновацій Ольга Коваль; голова підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти Роман Грищук.

Під час дискусії народні депутати висвітлили парламентський вимір освіти в умовах війни, роботу парламентаріїв у галузі освіти, законодавчу ініціативу та власну взаємодію з громадськістю. Одностайним висновком під час дискусії стало те, що важливість парламентської просвіти під час війни значно зросла, адже взаємодія громадянського суспільства та держави є визначальною ознакою сучасного парламентаризму в Україні. Учасники заходу зазначили, що підтримка такої комунікації можлива шляхом сприяння обізнаності дітей та молоді щодо принципів, функцій та ролі Парламенту у системі органів державної влади, демократії та відкритості Верховної Ради України, нових законодавчих впроваджень та поточної діяльності загалом. Народні депутати акцентували на необхідності впровадження системи освіти для дітей, які перебувають за кордоном, та зазначили, що проблема вступу до закладів вищої освіти для дітей, котрі нині на тимчасово окупованих територіях, буде вирішуватись у нагальному порядку.

Керівниця Освітнього центру Верховної Ради України Олена Костинюк змістовно розповіла про діяльність Освітнього центру Верховної Ради України, а також поінформувала про нові формати та технології, які впроваджуються для успішної роботи в умовах воєнного часу. Спікерка обґрунтувала важливість функціонування Освітнього центру, метою якого є парламентська просвіта, а також детально розповіла про подальші плани розвитку центру.

Запрошені учасники, представники громадської організації «Об’єднання «Агенція розвитку освітньої політики» та Українського державного центру позашкільної освіти, - Людмила Паращенко, Ірина Іванюк, Марія Гриньова, Леся Юрчишин, Юрій Демедюк та Людмила Таболіна - презентували результати аналітичного огляду стану впровадження громадянської парламентської просвіти у змісті загальної середньої освіти та шляхи впровадження громадянської парламентської просвіти в умовах війни у системі освіти України. Учасники подискутували про громадянську парламентську просвіту як об’єкт, а саме - про методологію, мету та завдання дослідження.

У виступах також йшлося про нормативне обґрунтування громадянської парламентської просвіти та можливості впровадження змісту парламентської просвіти в початковій школі, а також про впровадження курсів із громадянської парламентської просвіти в базовій і старшій школі: актуальний стан і перспективи.

Представники громадських просвітницьких організацій поділилися досвідом роботи парламентського просвітницького осередку на базі закладів освіти та можливими шляхами вдосконалення освітніх програм закладів освіти завдяки впровадженню курсів із громадянської парламентської просвіти.

Підсумовуючи захід, спікери відзначили роль громадянського суспільства в утвердженні парламентської просвіти та її значення для держави.

 

Переглянути запис експертного круглого столу можна на YouTube-каналі телеканалу «Рада»: https://youtu.be/rpHqb6diFVc. Конференція також транслювалася на Фейсбук-сторінці Верховної Ради України, Фейсбук-сторінці Освітнього центру та Фейсбук-сторінці «Програми USAID RADA: наступне покоління».

 

Освітній центр і надалі активно продовжуватиме свою діяльність та демонструватиме впровадження нових форм та технологій під час подальших заходів на основі визначених потреб школярів, їхніх батьків та працівників освітньої галузі в умовах воєнного стану.

 

Актуальну інформацію щодо наступних заходів можна знайти на офіційних сторінках Освітнього центру Верховної Ради у соціальних мережах:

Facebook: https://www.facebook.com/educationcenterofVRU

Instagram: https://instagram.com/education_center_of_vru?igshid=NjY2NjE5MzQ=

Telegram: https://t.me/educationcentreVR

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

27 березня 2024 12:27
26 березня 2024 14:11
26 березня 2024 11:54
22 березня 2024 18:01
22 березня 2024 13:21
21 березня 2024 20:15
21 березня 2024 14:49
21 березня 2024 14:36
21 березня 2024 14:19
21 березня 2024 14:13