Завдяки витримці захисників світ через відео-звернення бачить і чує про надскладну ситуацію в обороні Маріуполя та заводу «Азовсталь», окупація яких триває з березня місяця.

Більше аніж два місяці рф щодня, використовуючи авіацію, корабельну артилерію, танки та інші види озброєння блокує територію та цілеспрямовано робить все, щоб знищити захисників України в районі заводу «Азовсталь». А ще до недавнього часу і мирних жителів, які знайшли там прихисток.

Лише завдяки спільним зусиллям ООН, Міжнародного Комітету Червоного Хреста та Офісу президента із заводу вдалося евакуювати цивільних (жінок, дітей та людей похилого віку).

Проте там залишається більше 600 бійців, які отримали поранення різного ступеня тяжкості - це службовці окремого загону спеціального призначення «Азов», 12-тої бригади Національної гвардії України, 36-тої окремої бригади морської піхоти, прикордонники, поліцейські, добровольці, територіальна оборона Маріуполя.

Люди, які потребують спеціалізованої медичної допомоги наразі перебувають у нелюдських умовах - повній антисанітарії, з відкритими ранами, перев’язаними нестерильними залишками бинтів, без необхідних медикаментів і навіть харчування. Поранених, які потребують негайного хірургічного втручання, змушені оперувати без анестезії. Для декого із них шанс на порятунок життя обліковується годинами.

Женевська конвенція про поліпшення долі поранених і хворих у діючих арміях проголошує принцип гуманного ставлення до осіб, які не беруть активної участі у воєнних діях, зокрема до тих осіб зі складу збройних сил, які припинили участь у воєнних діях у зв’язку з хворобою, пораненням. До таких осіб заборонено вчиняти насилля над життям та особистістю, зокрема, всі види вбивств; завдання каліцтва; жорстоке поводження й тортури; захоплення заручників.

Міжнародне право досить чітко та детально регламентує правове становище згаданої категорії осіб, проте його застосування на практиці є складним завданням, що вимагає численних активних заходів, як з боку України і рф, так і усіх, причетних до надання гуманітарної допомоги, організацій та ініціативних груп.

Звертаюся до міжнародної спільноти з проханням зробити все необхідне для досягнення балансу між воєнною необхідністю та гуманністю, результатом чого буде евакуація поранених бійців із «Азовсталі» в безпечні регіони України чи до нейтральної держави.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

27 березня 2024 12:27
26 березня 2024 14:11
26 березня 2024 11:54
22 березня 2024 18:01
22 березня 2024 13:21
21 березня 2024 20:15
21 березня 2024 14:49
21 березня 2024 14:36
21 березня 2024 14:19
21 березня 2024 14:13