11 травня 2022 року Комітет Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва схвалив Звернення Комітету до комітетів з питань міжнародних відносин парламентів держав-членів та спостерігачів Парламентської Асамблеї Організації Чорноморського Економічного Співробітництва (ПАЧЕС).

В своєму Зверненні Комітет закликає парламентаріїв держав-членів та спостерігачів ПАЧЕС бойкотувати проведення чергового пленарного засідання Асамблеї в москві та в чергове звертається з питання виключення рф з ОЧЕС і ПАЧЕС.

 Звернення Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва до комітетів з питань міжнародних відносин парламентів держав-членів та спостерігачів Парламентської Асамблеї Організації Чорноморського Економічного Співробітництва (ПАЧЕС)

З лютого 2014 року Російська Федерація здійснює збройне вторгнення в Україну, в результаті якого ця держава на грубе порушення Статуту ООН, Гельсінського Заключного Акту та інших міжнародно-правових документів, які визначені як засадничі в статутних документах Організації Чорноморського Економічного Співробітництва та Парламентської Асамблеї Організації Чорноморського Економічного Співробітництва, здійснює незаконну спробу анексії частини території України.

24 лютого 2022 року зазначена збройна агресія Російської Федерації проти України набула характеру повномасштабної загарбницької війни та геноциду українського народу.

Військові формування Російської Федерації невибірково застосовують найбільш руйнівні озброєння, що призводить до значних людських жертв, а найбільше - серед цивільного населення. З лютого по травень 2022 року від ударів, нанесених збройними силами Росії, загинуло 237 дітей, ще понад 417 були поранені. На тимчасово окупованих територіях України російські війська здійснюють масові страти цивільних та військовополонених, піддають їх варварським тортурам і знущанням.

Звірства російських окупантів проти мирного населення та масові поховання в містах Буча та Бородянка під Києвом шокували увесь світ.

В результаті таких дій Російської Федерації 10 мільйонів громадян України, рятуючись від війни та можливої окупації, були змушені покинути свої домівки. Понад 5 мільйонів громадян України покинули територію нашої держави і стали біженцями, що спричинило найгіршу гуманітарну кризу в Європі з часів Другої світової війни.

Російський парламент, як Держдума, так і Рада Федерації, включно з членами російської делегації ПАЧЕС, проклали шлях до війни - спочатку визнавши незаконні самопроголошені «народні республіки» на Донбасі, а потім уповноважуючи Путіна на незаконне застосування військової сили проти України, сусідньої суверенної країни.

Зараз саме цей парламент планує провести у Москві 6-9 червня 2022 року 59 пленарне засідання Парламентської асамблеї Чорноморського економічного співробітництва (ПАЧЕС).

Наміри провести міжнародну зустріч Росії у розпал жорстокої війни виглядають особливо цинічними.

Ми не можемо робити вигляд, що ведемо «бізнес як звичайно», коли людей жорстоко вбивають у війні, розв’язаній Росією. Ніхто не повинен допомагати кремлівській пропагандистській машині показати світу, що Москва проводить міжнародні зустрічі високого рівня.

Верховна Рада України не визнає легітимність парламенту Росії, оскільки вибори його членів відбувались на тимчасово окупованих територіях України.

Україна вже заявила, що Росія заслуговує на виключення з ОЧЕС і ПАЧЕС, як вона була виключена або відсторонена від ряду інших міжнародних організацій та вкотре підтверджує свою позицію.

З огляду на це, закликаємо національні делегації та делегації спостерігачів ПАЧЕС відмовитись від участі у засіданні ПАЧЕС в Москві, столиці країни, яка веде війну проти цінностей, які всім нам дорогі - людського життя, миру, демократії та свободи. Сім’я організацій Чорноморського економічного співробітництва створювалась зі сподіванням, що зовнішньополітичні практики, які уособлює сучасна Росія, назавжди залишились в історії.

Переконані, що прийняття цього цинічного запрошення спонукатиме агресора до більшої жорстокості і зробить вас співучасниками цих злочинів.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17