Понад два місяці Україна, її регіони та населені пункти страждають від щоденних жорстоких обстрілів і вогневих нальотів зі сторони російських військ, від вибухів ракет, снарядів, мін, авіаційних бомб.

Увесь світ облетіли кадри жахливих руйнувань Бучі, Ізюму, Охтирки, Харкова, Чернігова, практично стертої з землі Волновахи, десятків інших міст країни, знищено сотні селищ та сіл, десятки, тисячі житлових, інфраструктурних та промислових об’єктів.

Інформація про масштаби завданих загарбниками збитків просто вражає.

«Зруйновано або пошкоджено понад 32 мільйони квадратних метрів житлової площі, понад 1500 освітніх об’єктів, понад 350 об’єктів медичної сфери. Колосальних збитків зазнали економічні суб’єкти - знищено сотні підприємств. Знищено або пошкоджено близько 2,5 тисяч кілометрів доріг і майже 300 мостів», - зазначив під час першого після початку війни засідання Конгресу місцевих та регіональних влад Президент України Володимир Зеленський.(Володимир Зеленський)

Не зважаючи на всю складність ситуації і продовження бойових дій, планується зробити все можливе задля відновлення в Україні всього зруйнованого апологетами «русскава міра», хоча, навіть за попередніми оцінками, для цього знадобиться від 600 мільярдів до 1 трильйона доларів США.

Питання реанімації післявоєнної України активно було обговорено на міжнародній конференції донорів для України. Під час заходу Президент України вкотре наголосив на своїй ідеї щодо “патронату” певних країн над областями і містами України, які постраждали від бойових дій, у процесі їхньої відбудови.

Надзвичайно важливим фактором впровадження в життя вказаних намірів української влади виступає зустрічна готовність наших партнерів і друзів сприяти даному процесу.

Так, низка європейських країн вже погодилася взяти участь у відновленні таких українських міст і регіонів:

Велика Британія опікуватиметься Київщиною

Данія бере під свій патронат Миколаїв

Туреччина відбудовуватиме Харківщину

Швеція допомагатиме Одесі

Естонія візьме шефство над Житомирщиною

Інші країни також висловлюють готовність надати підтримку і визначаються з конкретними її адресатами.

«Україна та світ активно працюють над варіантами відновлення нашої країни після війни. До низки тих, хто готовий взяти шефство над відбудовою наших регіонів приєдналася і Туреччина. Там хочуть допомогти Харкову.

Питання реанімації післявоєнної України активно обговорили на міжнародній конференції донорів для України. Там Президент вкотре наголосив на своїй ідеї щодо «патронату» певних країн над областями і містами України, які постраждали від бойових дій, у процесі їхньої відбудови.

Ми, як парламентарі, вже налагоджуємо діалог з багатьма країнами: Великобританія, Естонія, Іспанія, Греція тощо. Бачимо, що цивілізований світ разом з людьми та представниками влади йдуть назустріч. Хочеться вірити, до перемоги ми матимемо укомплектований список щодо шефства над нашими розбитими регіонами. Принаймні, нинішні результати вже дозволяють так думати і тримати курс впевнено. Слава Україні!» - зазначила Заступник голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

19 квітня 2024 17:58
18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15
16 квітня 2024 19:30
15 квітня 2024 17:55
12 квітня 2024 18:50
11 квітня 2024 13:15
11 квітня 2024 13:07
11 квітня 2024 12:57
11 квітня 2024 09:45