Після початку російської повномасштабної збройної агресії проти України Урядом прийнято рішення здійснити державні внутрішні запозичення в обсязі до 400 млрд грн шляхом поетапного випуску облігацій внутрішньої державної позики «Військові облігації» /далі - військові облігації/ з визначеними основними умовами (номінальна вартість однієї військової облігації - 1000 грн, купонний період - один рік, ставка доходу - 11% річних, строк обігу - до 15 років) та зарахування залучених від їх розміщення коштів до державного бюджету, доручивши Міністерству фінансів забезпечувати розміщення військових облігацій для їх купівлі Національним банком та під час складання проекту державного бюджету на відповідний рік передбачати кошти на їх погашення і обслуговування /постанова КМУ від 25.02.2022р. №156/.

За даними Міністерства фінансів станом на 3 травня 2022 року на фінансування державного бюджету від випуску військових облігацій залучено 135,1 млрд грн, з яких 70 млрд грн надійшло від Національного банку внаслідок викупу військових облігацій.

Для надання можливості проведення Національним банком таких операцій Верховна Рада України внесла відповідні зміни до законодавства /закон України від 03.03.2022р. №2118-ІХ/, а саме зупинено тимчасово, на період дії воєнного стану в Україні, введеного Указом Президента України від 24.02.2022р. №64, дію частини другої статті 15 Бюджетного кодексу України (згідно з якою джерелом фінансування бюджету не можуть бути емісійні кошти НБУ) та статті 54 Закону України «Про Національний банк України» (щодо заборони НБУ надання кредитів державі). Поряд з тим, Указом Президента України від 04.03.2022р. №104 «Про фінансове забезпечення заходів правового режиму воєнного стану» рекомендовано Національному банку здійснити купівлю на первинному ринку військових облігацій у обсягах та на умовах, погоджених між Кабінетом Міністрів України та НБУ.

Національний банк інформує, що зростання обсягів викупу ним військових облігацій у квітні (50 млрд грн) пояснюється насамперед збільшенням потреб державного бюджету при обмеженості доходів у зв’язку з падінням економічної активності внаслідок воєнних дій та запровадженими податковими пільгами, а також нижчими обсягами міжнародного фінансування. Водночас повідомлено, що підтримка Національним банком державного бюджету залишається сьогодні необхідною мірою, але не може бути основним джерелом його фінансування, потрібно активізувати ринкові боргові залучення для мінімізації емісійного фінансування з боку НБУ та зниження ризиків для макрофінансової стабільності.

Комітет з питань бюджету також вважає, що хоча частину військових облігацій викуповує Національний банк, для України важливіше і вигідніше, щоб їх основними покупцями були приватні інвестори: українські громадяни і бізнесмени, іноземні особи.

Міністерство фінансів з березня 2022 року розпочало аукціони з продажу військових облігацій, що проводяться щовівторка. На даний час вже проведено 23 розміщення військових облігацій, зокрема на аукціоні 03.05.2022р. за результатами проведення розміщень військових облігацій вдалося залучити до державного бюджету 7,1 млрд грн.

При цьому розміщено військові облігації у гривнях (з дохідністю 9,5%, 10% і 11% річних та терміном погашення відповідно через 3 місяці, 6 місяців і 1 рік), у доларах США (з дохідністю 3,7% річних та терміном погашення через 1 рік), у євро (з дохідністю 2,5% річних та терміном погашення через 8 місяців).

За інформацією НБУ, станом на 2 травня 2022 року найбільший портфель військових облігацій сконцентровано серед банків – первинних дилерів, водночас кількість вкладників серед громадян та представників бізнесу зросла до 11,8 тисяч та з урахуванням квітневого погашення військових облігацій обсяг відповідних вкладень становить близько 3,5 млрд грн, 38,3 млн дол. США та 25,4 млн євро.

Варто зазначити, що військові облігації є різновидом ОВДП, тобто вони розміщуються виключно на внутрішніх ринках капіталу і підтверджують зобов’язання України щодо відшкодування пред’явникам цих облігацій їхньої номінальної вартості з виплатою доходу відповідно до умов розміщення облігацій, витрати з розміщення та погашення цих облігацій здійснюються за рахунок коштів державного бюджету /стаття 16 Закону України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки»/. Поряд з тим, відповідно до Податкового кодексу України інвестиційний прибуток від операцій з державними цінними паперами, емітованими Міністерством фінансів, не оподатковується податком на доходи фізичних осіб і військовим збором.

На відміну від інших видів ОВДП військові облігації випускаються у період дії воєнного стану, а також щодо них Національним банком спрощено механізм ідентифікації та верифікації покупців, скасовано обов’язок інвестора довести легальність джерела походження коштів, за які придбаватимуться військові облігації, зупинено на період воєнного стану проведення планових і позапланових виїзних перевірок банків та небанківських установ щодо здійснення нагляду у сфері фінансового моніторингу, дотримання валютного і санкційного законодавства /постанова правління НБУ від 23.03.2022 р. № 60/. Крім того, більшість фінансових установ на ринку військових облігацій скасували власні комісії за проведення торгових та депозитарних операцій, спростили процедуру придбання військових облігацій та зменшили мінімальну суму інвестування.

Таким чином, наразі військові облігації порівняно з банківськими депозитами та іншими ОВДП вбачаються більш привабливим інвестиційним інструментом для широкого кола осіб, передусім громадян України, оскільки така інвестиція не тільки гарантована державою, доступна і не оподатковується, але й дає можливість підтримати державний бюджет для фінансового забезпечення оборонних і соціальних потреб держави в умовах воєнного стану.

З детальною інформацією про військові облігації, включаючи можливості їх придбання, доцільно ознайомитися на офіційному сайті Міністерства фінансів за посиланням: https://mof.gov.ua/uk/local_bonds_issued_during_the_war_time-572.

Звісно, сьогодні багато фізичних і юридичних осіб продовжують перераховувати свої кошти у благодійні фонди та на спеціальні рахунки для підтримки армії і постраждалого населення та забезпечення інших важливих суспільних потреб, разом з тим, паралельно можна підтримувати Україну й в інший спосіб, шляхом інвестування у військові облігації, при цьому зберігаючи свої накопичення, що знадобляться після закінчення війни.

Народні депутати України - члени Комітету з питань бюджету закликають громадян України, вітчизняний бізнес та іноземних інвесторів придбавати військові облігації для зміцнення фінансового фронту держави і підтримки нашої країни.

Інвестуємо у військові облігації - допомагаємо Україні і заробляємо дохід!

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

27 березня 2024 12:27
26 березня 2024 14:11
26 березня 2024 11:54
22 березня 2024 18:01
22 березня 2024 13:21
21 березня 2024 20:15
21 березня 2024 14:49
21 березня 2024 14:36
21 березня 2024 14:19
21 березня 2024 14:13